Samenwerking in de eerste lijn

De zorg verandert steeds. Daarom is het belangrijk dat zorgverleners in de regio goed samenwerken. Als je behandeld wordt voor klachten of een aandoening, zijn er vaak meerdere zorgverleners betrokken. Als een specialist in het ziekenhuis of je huisarts medicijnen voorschrijft, is het de taak van de apotheker om samen met jou het overzicht te houden over je medicijngebruik. Vaak weten verschillende specialisten niet van elkaars behandelingen of eerdere recepten van de huisarts of tandarts.

De apotheker kijkt bij elk nieuw recept welke andere behandelingen ook een rol spelen en of dit samen gaat. Daarnaast adviseert de apotheker de behandelaars over de best passende doseringen en afbouwschema’s als dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer medicijnen niet beschikbaar zijn of wanneer de zorgverzekering de vergoeding heeft veranderd.

Hiervoor is het belangrijk dat de apotheker toegang heeft tot de medische gegevens die nodig zijn voor jouw behandeling. Dit gebeurt niet automatisch; je moet hiervoor zelf toestemming geven. Dit kan via het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Meer weten of direct regelen? Ga naar www.volgjezorg.nl.

Apothekers, huisartsen en (wijk)verpleegkundigen hebben elk hun eigen specialisatie, maar delen ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ze zijn het gezicht van de zorg in de buurt, samen met andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten, psychologen en tandartsen. Jij moet kunnen vertrouwen op de samenwerking tussen zorgverleners. Zorgverleners uit verschillende vakgebieden stemmen hun werk beter op elkaar af, wat de kans op een beter resultaat voor jou vergroot.

Doorontwikkeling van het vak

De KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) is de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers en apotheken in Nederland. De KNMP ondersteund apothekers en zorgt voor begrijpelijke medicijninformatie. Bijvoorbeeld met de opleiding tot kaderapotheker. Een kaderapotheker is een openbare apotheker met speciale vaardigheden op een bepaald zorggebied. Door deze opleiding draagt de KNMP bij aan een betere positie van de farmaceutische zorg in de regio en een nauwere samenwerking tussen verschillende zorgverleners.

De KNMP ondersteunt regionale apothekersorganisaties bij het integreren van kaderapothekers. Dit wordt gedaan door kennisuitwisseling tussen verschillende organisaties te faciliteren. Maar ook door materialen aan te bieden om de rol, positie en functie van kaderapothekers goed vast te leggen binnen de regionale apothekersorganisatie.

Samenwerken in de regio 

Apotheken en huisartsen werken samen in de regio om de zorg voor patiënten te verbeteren. Ze hebben regelmatig FTO-overleg (Farmaco-Therapeutisch Overleg). In dit overleg worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over behandelrichtlijnen en medicijnen. Dit helpt om de zorg voor patiënten te verbeteren.

Tijdens het FTO-overleg bespreken apothekers en huisartsen ook casussen en delen ze ervaringen. Zo kunnen ze van elkaar leren en samen oplossingen vinden voor moeilijke zorgvragen. Deze samenwerking zorgt voor betere afstemming van de zorg en komt ten goede aan de patiënt. Meer info lees je hier