Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Het lichaam van kinderen is anders dan het lichaam van volwassenen. Kinderen wegen minder en zijn kleiner. Het kinderlichaam heeft andere verhoudingen in spierweefsel, vetweefsel en water. Ook zijn de nieren en de lever nog in ontwikkeling. Dit zijn twee belangrijke organen die ervoor zorgen dat medicijnen worden afgebroken. Wanneer een kind een medicijn gaat gebruiken, is het erg belangrijk rekening te houden met het kinderlichaam. Veel medicijnen zijn niet onderzocht voor gebruik door kinderen, daarom werken apothekers en artsen erg goed samen als er een behandeling voor kinderen wordt voorgeschreven.
Vooral de dosering is belangrijk. Deze wordt vaak berekend op basis van de leeftijd en het lichaamsgewicht. De arts en apotheker rekenen bij medicijnen op recept uit welke dosering nodig is. Gebruikt jouw kind medicijnen zonder recept? Op de verpakking van bijvoorbeeld kinderparacetamol staat een doseeradvies. Heb je vragen of hulp nodig? Vraag in de apotheek om advies.
Ook de toedieningsvorm is belangrijk. Het doorslikken van tabletten of capsules bij kinderen onder de 2 jaar is vaak niet mogelijk. Bij kinderen tussen 2 en 6 jaar is het ook lastig om pillen of tabletten door te slikken. Een drankje heeft dan de voorkeur. De apotheker kan advies geven over welke toedieningsvorm het meest geschikt is.
Sommige medicijnen hebben bijvoorbeeld een smaakje of breukstreep. Gaat het innemen lastig? Vraag in de apotheek of het medicijn ingenomen mag worden met yoghurt, vla of appelmoes.
Niet alle medicijnen zijn geregistreerd voor kinderen. Gelukkig is er tegenwoordig veel informatie beschikbaar over de werkzaamheid en veiligheid van medicijnen bij kinderen. Deze informatie is verzameld in het landelijk Kinderformularium. Artsen en apothekers maken gebruik van dit Kinderformularium om ervoor te zorgen dat kinderen de juiste dosering bij de juiste aandoening krijgen.
Sommige medicijnen kunnen via de borstvoeding bij de baby komen. Vertel altijd aan je arts en apotheker dat je borstvoeding geeft, dan kunnen zij controleren of je medicijnen veilig zijn voor de baby.
Met (de komst van) kinderen hoort ook de inhoud van jouw thuisapotheek op orde te zijn. Wat is handig om in huis te hebben?
Tip: kijk ook op Gifwijzer wat je moet doen om te voorkomen dat kinderen giftige stoffen binnenkrijgen of wat je moet doen als dit is gebeurd. Bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen of verfresten.
Om meer overzicht te krijgen in het medicijngebruik van je kind kun je een machtiging aanvragen bij DigiD. Dan heb je direct toegang tot het persoonlijk dossier van jouw kind. Als je de Service Apotheek-app downloadt kun je altijd bij het medicijndossier van je kind. Ook ontvang je handige tips en video’s. En je kunt altijd belangrijke medicijnzaken regelen.