Omgaan met bijwerkingen

Gebruik je een (nieuw) medicijn? Dan kun je hier een bijwerking van krijgen. Een bijwerking is een onbedoeld effect van een medicijn. Sommige bijwerkingen zijn heel zeldzaam, andere bijwerkingen komen iets vaker voor.

Voordat een medicijn beschikbaar is, wordt deze uitgebreid onderzocht en getest. Bekende bijwerkingen staan in de bijsluiter. Hier staat ook hoe groot de kans is dat je last kunt krijgen van een bijwerking. Een bijwerking die in de bijsluiter staat hoef je niet te krijgen.

Bekende bijwerkingen die voorkomen bij het gebruik van sommige medicijnen zijn maag- en darmklachten (zoals diarree, verstopping en buikpijn), hoofdpijn, duizeligheid en overgevoeligheid.

Van sommige bijwerkingen heb je alleen last aan het begin van de behandeling. Deze bijwerkingen worden minder of verdwijnen na een paar dagen of weken. Maar soms blijf je last houden van bijwerkingen, neem dan altijd contact op met jouw Service Apotheek. Je apotheekteam kan dan tips geven om met de bijwerking om te gaan. Zoals samen een ander innameschema maken, bijvoorbeeld juist voor of na de maaltijd, juist in de ochtend of in de avond. 

Stop nooit zelf met een medicijn, maar overleg altijd eerst met je apotheekteam.

Zelfzorgproducten

Ook zelfzorgmedicijnen en voedingssupplementen kunnen voor bijwerkingen zorgen. Soms kunnen ze invloed hebben op de medicijnen die je op recept gebruikt. Ga daarom voor een goed persoonlijk advies naar je Service Apotheek. Hier krijg je advies voor jouw situatie. En wordt altijd gecontroleerd of je verschillende medicijnen tegelijkertijd kunt gebruiken.

Bijwerking melden

Veel bijwerkingen van medicijnen zijn al bekend. Maar er kunnen altijd nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Sommige bijwerkingen worden pas bekend als het medicijn samen met een ander medicijn wordt gebruikt. Of wanneer het door veel mensen wordt gebruikt. Ook gebeurt het wel eens dat er een positieve bijwerking wordt ontdekt. 

Denk je dat je een bijwerking hebt die nog niet in bijsluiter staat? Overleg dit met je apotheek, zij denken met je mee. Ook kun je bijwerkingen (anoniem) melden bij bijwerkingencentrum Lareb. Een team van dokters en apothekers onderzoekt deze meldingen. Hier wordt gekeken of er meer meldingen zijn en of er meldingen zijn in andere landen. Ook kijken ze naar bijzondere situaties zoals gebruik van medicijnen door kinderen, ouderen of zwangere vrouwen. Wil je een melding doen? Kijk op: www.lareb.nl

Omgekeerde zwarte driehoek

Op sommige bijsluiters staat een omgekeerde zwarte driehoek met de tekst "Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring". Je kunt deze medicijnen gewoon veilig gebruiken. Deze medicijnen worden extra in de gaten gehouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld omdat het medicijn nieuw is. Bij deze medicijnen is het nog belangrijker dat je het meldt als je een bijwerkingen hebt. Je apotheker kan je hier meer over vertellen.

Wist je dat de bijsluiters van al je medicijnen gemakkelijk in je broekzak passen? Deze staan namelijk ook in de Service Apotheek-app! Heb je een vraag over een bijwerking? Dan stel je deze snel en gemakkelijk via de app!