Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Service Apotheek helpt je graag om het leven met medicijn makkelijker te maken. Daarom onderzoeken we elke dag hoe we jou beter kunnen helpen.
Hoe we dit doen? Lees hieronder over de projecten waar we trots op zijn!
Ieder lichaam is anders, daarom reageert iedereen ook net iets anders op medicijnen. Om hier meer over te leren doet Service Apotheek in samenwerking met laboratoria onderzoek naar DNA-profielen. Met een DNA-profiel kun je zien hoe snel je lichaam medicijnen verwerkt. Dit noemen we farmacogenetica. Hoe meer we leren over DNA-profielen hoe beter we kunnen werken aan veilig medicijngebruik.
De standaard dosering van een medicijn gaat uit van een gemiddelde patiënt. Wanneer jouw lichaam medicijnen langzamer of juist sneller afbreekt is een standaard dosering niet altijd het beste voor jou.
Wanneer we weten hoe jouw lichaam medicijnen verwerkt kunnen we je dosering aanpassen. Zo krijg je de minste bijwerkingen en werkt het medicijn het beste voor jou. Jouw apotheker is expert als het gaat om farmacogenetica. Zo weet je apotheker wanneer een farmacogenetische test zinvol is en welke test het beste past bij jou.
Samen met 35 Service Apotheken is de in DREAMeR-studie op zoek gegaan naar het belang van medicatiebeoordelingen Een medicatiebeoordeling (of medicijn-APK) is een gesprek met je apotheker over jouw medicijnen. Je kijkt samen met je apotheker of jouw medicijngebruik beter en makkelijker kan.
De uitkomst van de DREAMeR studie bewijst dat een medicatiebeoordeling veel voordelen heeft.
Zo hadden patiënten met een medicatiebeoordeling bijvoorbeeld een:
Een medicatiebeoordeling heeft ook veel voordelen voor de maatschappij. Zo kan een medicatiebeoordeling per patiënt een besparing van €181,- aan zorgkosten opleveren.
De resultaten liegen er niet om! Daarom zet Service Apotheek zich in om de medicatiebeoordeling steeds toegankelijker te maken voor iedereen die hier voordeel bij heeft. Meer lezen over de DREAMeR studie? Klik hier!
Als je nieren minder goed werken, gaan medicijnen langzamer uit je bloed. Hierdoor heb je meer kans op bijwerkingen en schade aan je nieren door medicijnen. De werking van je nieren noemen we je nierfunctie.
Je kunt gemakkelijk meten of je nieren goed werken. Dit doe je door met een klein prikje in je vinger een druppel bloed af te nemen. Deze druppel wordt op een teststaafje aangebracht en daarna door een speciaal meetapparaat onderzocht. Samen met andere gegevens zoals je leeftijd en geslacht komt hier een waarde uit waarmee je nierfunctie betrouwbaar kan worden geschat. Het bepalen van je nierfunctie kost minder dan een minuut en is vergelijkbaar met het meten van bijvoorbeeld je bloedsuikerwaarde.
Bij de uitgifte van een nieuw medicijn controleert je apotheekteam of je nierfunctie al bekend is. Wijkt de waarde af? Dan past de apotheker als dat nodig is de dosering aan in overleg met je arts. Als je nierfunctie onbekend is, meet de apotheker deze.
Deze aanpak werkt goed! De voordelen van het meten van de nierfunctie zijn wetenschappelijk bewezen en hebben veel positieve gevolgen. Zo voorkomen we (ernstige) bijwerkingen en ziekenhuisopnames. Daarom blijven we hard werken aan het belang van het meten van de nierfunctie bij medicijngebruik!
Hoe kun je traditionele zorg combineren met digitale zorg via bijvoorbeeld een app? Dit onderzoeken wij met het project hybride zorg.
Een groep die veel voordeel heeft van hybride zorg zijn mensen met astma of COPD. Astma en COPD zijn longziekten die voor benauwdheid zorgen, mensen kunnen dan moeilijker ademen. Ook hebben patiënten vaak minder energie, moeten zij vaak hoesten en kunnen zij last hebben van longaanvallen waardoor klachten plotseling erger worden.
Het gebruiken van inhalatiemedicijnen is lastig. Veel mensen met astma en COPD gebruiken hun inhalatiemedicijnen onbewust niet op de goede manier. Hierdoor kunnen zij veel last blijven houden van hun aandoening of bijwerkingen krijgen.
Om deze mensen te ondersteunen biedt Service Apotheek persoonlijk advies in de Service Apotheek-app aan. Bijvoorbeeld inhalatie-instructiefilmpjes en tips over medicijnen. Of door vragenlijsten die iemand in kan vullen. Het apotheekteam kan zo controleren of alles goed gaat en makkelijk contact opnemen met de patiënt wanneer de patiënt extra hulp nodig heeft.
De resultaten zijn goed! Astma en COPD patiënten die hybride zorg ontvangen hebben minder last van hun aandoening. Daarom heeft Service Apotheek nu ook hybride zorg ontwikkeld voor andere aandoeningen zoals diabetes!