Veilig gebruik van medicijnen
Medicijnen werken het beste als je ze goed gebruikt. Het is belangrijk dat je de juiste dosering gebruikt, je medicijn op het juiste moment inneemt én op de juiste manier. Zo werkt je medicijn het beste voor jou.
De rol van de apotheek
In de apotheek controleert de apotheker of de assistent de recepten van artsen. Zij controleren bijvoorbeeld:
- Of er geen problemen zijn met andere medicijnen die je gebruikt. Sommige medicijnen kunnen elkaar tegenwerken of versterken, hierdoor kun je bijwerkingen krijgen. Het apotheekteam moet daarom weten welke medicijnen je gebruikt om dit te controleren.
- Of het medicijn veilig is voor jouw situatie. Sommige medicijnen zijn niet geschikt bij bepaalde aandoeningen, allergieën, zwangerschap of borstvoeding. Het apotheekteam heeft deze informatie nodig om hierop te letten.
- Of de voorgeschreven dosering klopt. De juiste dosering van het medicijn is belangrijk. Dit kan verschillen afhankelijk van je klachten, leeftijd, gewicht en hoe goed je nieren werken. Het apotheekteam controleert dit.
- Of de medicijnen doen wat ze moeten doen. Medicijn moet je gebruiken wanneer het nodig is. Dit betekent lang genoeg om effect te hebben maar niet langer dan nodig. Het apotheekteam weet hoelang je de medicijnen moet gebruiken.
Uitleg in de apotheek
Bij de uitgifte van een (nieuw) medicijn krijg je een duidelijke uitleg hoe je je medicijnen in moet nemen. Een apotheker of apothekersassistent legt je bijvoorbeeld uit:
- hoe het medicijn werkt,
- hoe je het moet gebruiken,
- wat de mogelijke bijwerkingen zijn,
- hoe je het medicijn goed bewaart.
Medicijngebruik in zorginstellingen
Het apotheekteam werkt ook samen met zorgmedewerkers die medicijnen toedienen aan patiënten. Zoals de thuiszorg of personeel in een zorginstelling. De apotheker maakt dan een lijst van alle medicijnen die iemand gebruikt die zorg krijgt. Dit heet een toedienlijst. Op deze lijst staat:
- hoeveel van elk medicijn iemand moet nemen,
- wanneer en hoe (zoals met water of eten) de medicijnen ingenomen moeten worden,
- Soms staat er ook bij dat iemand geen alcohol mag nemen bij het gebruik van het medicijn. Of andere informatie, zoals geen grapefruit innemen of schudden voor gebruik.
Nadat de medicijnen zijn gegeven, tekent de medewerker dit af. Dit helpt zorgmedewerkers om medicijnen goed en veilig toe te dienen.
Medicijnen gebruiken kan best lastig zijn. Wanneer je een vraag hebt of iets wil overleggen met je apotheek helpen we je natuurlijk graag! Bel of mail ons, loop even binnen of stel je vraag via de Service Apotheek-app!