Article header

Zwanger en op reis: wat kan ik eten?

Als u zwanger bent, is het belangrijk om op eten en drinken te letten. Daarmee blijft uw lichaam gezond. Dat is goed voor u, maar ook voor uw ongeboren kindje.

Natuurlijk hoort lekker eten op vakantie erbij, maar dit kunt u beter niet nemen:

  • rauw vlees (zoals tartaar en carpaccio);
  • rauwe vleeswaren (zoals chorizo, rauwe ham, salami en cervelaat);
  • voorverpakte, gerookte, kant-en-klare vis uit de koeling;
  • rauwe schaal- en schelpdieren (zoals mosselen, oesters);
  • roofvissen (zoals zwaardvis, tonijn, haai);
  • zachte (buitenlandse) kaas die is gemaakt van rauwe melk. Er staat dan op het etiket: ‘au lait cru’. Harde kaas van rauwe melk mag wel;
  • rauwe eieren.

Lekker eten op vakantie

Tijdens de zwangerschap is het niet verstandig om gekoelde producten zoals vleeswaren en rauwkostsalades lang te bewaren in de koelkast. Als u in een restaurant eet, weet u niet of de producten vers zijn. Vraag de ober ernaar, maar laat het eten bij twijfel gewoon staan! Als u vanwege de taal de etiketten in de buitenlandse supermarkt niet kunt lezen, kunt u producten beter laten liggen als u niet zeker weet of het veilig is.

TIP: Zoek voor u op vakantie gaat wat praktische zinnen op in de taal van uw vakantieland en zorg dat u deze altijd bij u heeft. Hierdoor kunt u speciale eet- en drinkwensen goed overbrengen.

Reizigersdiarree

text image

De kwaliteit van water is niet overal even goed. Als u niet oplet heeft u zo reizigersdiarree of zelfs uitdroging te pakken. Met onze leefregels en gebruik van desinfecterende gels en zepen kunt u voldoende hygiënemaatregelen nemen. Helaas is reizigersdiarree niet altijd te voorkomen. Het wordt afgeraden om een stoppend middel te gebruiken tijdens de zwangerschap. ORS (een suiker/zout-oplossing) mag wel. ORS stopt de diarree niet, maar voorkomt uitdroging. Bovendien voelt u zich wat fitter door dit middel.

Voedsel en hygiëne

Voedselhygiëne is altijd belangrijk, maar zeker tijdens de zwangerschap. Dit heeft te maken met gevaar voor besmetting met listeria, toxoplasmose en salmonella.

De listeriabacterie kan schadelijk zijn voor de baby en zelfs een miskraam veroorzaken. Hij komt voor in rauwe melk en rauw vlees en is niet bestand tegen koken en pasteuriseren.

De toxoplasmoseparasiet is voor een volwassene ongevaarlijk, maar voor een ongeboren kind kan een besmetting ernstige afwijkingen tot gevolg hebben. De eitjes van de toxoplasmoseparasiet kunnen in rauw vlees en op rauwe groenten en fruit zitten. Eet dus geen rauw vlees en was rauwkost heel goed.

De darmbacterie salmonella komt vooral voor bij pluimvee en varkens. Zorg dus dat varkensvlees en kip dat u eet door en door gaar is. De bacterie is dan onschadelijk.

In het buitenland wordt het niet altijd zo nauw genomen met regels omtrent hygiëne. Let daarom goed op dat de groenten die u eet gekookt en gewassen zijn en dat fruit is geschild. Voor vlees en vis geldt dat het goed doorbakken of gekookt moet zijn. Kraanwater is vaak niet drinkbaar. Kies daarom altijd voor mineraalwater uit een verzegelde fles, en gebruik ook mineraalwater om uw tanden te poetsen.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van moeder en kind.