Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Sommige mensen alleen wanneer ze te veel alcohol gedronken hebben of te laat naar bed zijn gegaan, anderen hebben vrijwel dagelijks hoofdpijn. Voor de behandeling van hoofdpijn is het belangrijk te achterhalen welke vorm van hoofdpijn u hebt.
Wanneer u last hebt van hoofdpijn, zal er meestal sprake zijn van een van de drie meest voorkomende hoofdpijnsoorten. Dit zijn spanningshoofdpijn
Anders dan de naam doet vermoeden, wordt spanningshoofdpijn meestal niet veroorzaakt door spanning of stress. Wat de oorzaak wel is, kan vaak moeilijk worden achterhaald, maar uitlokkende factoren kunnen bijvoorbeeld een slechte houding, slaapgebrek, kou, voedingsmiddelen, griep of verkoudheid, slechte ventilatie, een slecht passend gebit of bril of bijwerkingen van medicijnen zijn. Het gevoel bij spanningshoofdpijn wordt vaak beschreven als een strakke band die drukkend of knellend om het (voor)hoofd zit. Het is een doffe, drukkende pijn die niet erger wordt bij inspanning. De meeste mensen kunnen normaal functioneren met spanningshoofdpijn. Wanneer deze vorm van hoofdpijn meer dan vijftien dagen per maand aanwezig is, wordt gesproken van chronische spanningshoofdpijn.
Bij menstruele migraine. Een deel van de mensen ervaart voorafgaande aan de hoofdpijnaanval stoornissen in het gezichtsveld, tintelingen of een doof gevoel in de lippen, het gezicht of een hand. Dit worden aura’s genoemd.
Deze vorm van hoofdpijn wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van medicijnen tegen hoofdpijn. Dit kan al het geval zijn wanneer u meer dan vijftien dagen per maand paracetamol of ibuprofen tegen hoofdpijn slikt of meer dan tien dagen per maand migrainemedicijnen zoals sumatriptan, gedurende drie maanden of langer. De meeste mensen met medicatieovergebruikshoofdpijn worden ’s nachts wakker van de hoofdpijn of staan er ’s morgens mee op. Dit is dan aanleiding om opnieuw pijnstillers te slikken. Naast vrijwel dagelijks hoofdpijn hebben mensen met medicatieovergebruikshoofdpijn vaak ook last van bijkomende klachten als vermoeidheid, misselijkheid, snelle irritatie, concentratiestoornissen, rusteloosheid, angst en depressie.
Deze vorm van hoofdpijn wordt ook wel weekendhoofdpijn genoemd en komt met name voor bij mensen die door de week veel koffie drinken en in het weekend een stuk minder of hun eerste kop koffie pas later op de dag. De hoeveelheid koffie die u zonder problemen kunt drinken verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen kunnen zonder kans op coffeïne onttrekkingshoofdpijn 400 milligram coffeïne per dag consumeren. Dit zijn ongeveer vier á vijf koppen koffie. Bij grotere hoeveelheden neemt de kans op coffeïne onttrekkingshoofdpijn toe. Behalve in koffie, zit coffeïne ook in thee, cola, energiedrankjes, chocolade en bepaalde pijnstillers. Deze producten kunnen er dus ook voor zorgen dat u per dag te veel coffeïne binnenkrijgt.
Hoewel veel mensen gelijk denken aan ernstige aandoeningen als een hersentumor, hersenvliesontsteking (meningitis) of een beroerte, komen deze oorzaken van hoofdpijn vrij weinig voor. Daarnaast gaan ze meestal gepaard met andere alarmsymptomen.
Hoewel veel mensen gelijk denken aan ernstige aandoeningen als een hersentumor, hersenvliesontsteking of een beroerte, komen deze oorzaken van hoofdpijn vrij weinig voor.
Spanningshoofdpijn en lichte vormen van migraine kunnen meestal goed behandeld worden met vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen. Gebruik niet meer pijnstillers dan nodig is en niet dagenlang achter elkaar. Helpen deze pijnstillers onvoldoende bij migraine, dan kan de huisarts specifieke migrainemiddelen op recept voorschrijven. Deze middelen zijn zogenaamde triptanen, zoals sumatriptan en rizatriptan. Heeft u twee of meer migraineaanvallen per maand, dan kan uw huisarts geneesmiddelen voorschrijven om aanvallen te voorkomen. Meestal wordt hiervoor metoprolol, een bètablokker, gebruikt.
Bij medicatieovergebruikshoofdpijn en coffeïne onttrekkingshoofdpijn worden geen geneesmiddelen geadviseerd. Bij medicatieovergebruikshoofdpijn is het advies om in een keer met alle pijnstillers te stoppen. Doe dit in overleg en onder begeleiding van uw huisarts, aangezien de hoofdpijn de eerste dagen na het stoppen fors erger kan worden. Coffeïne onttrekkingshoofdpijn kunt u voorkomen door het gebruik van coffeïne-bevattende producten te verminderen of door in het weekend niet te lang uit te slapen en ’s morgens tijdig uw eerste kop koffie te drinken. Gebruik liever geen pijnstillers die coffeïne bevatten. Het is niet aangetoond dat het toevoegen van coffeïne aan paracetamol voor een betere pijnstilling zorgt.