Article header

Wat is migraine?

Migraine is geen gewone hoofdpijn. In dit artikel leest u over de symptomen en behandeling van migraine. Ook de vraag of u verslaafd kunt raken aan migrainemedicatie wordt behandeld.

Chronische hersenziekte

Migraine is een chronische hersenziekte waar alleen al in Nederland ongeveer 3 miljoen mensen aan lijden. Bij migraine treden er plotseling aanvallen op van erge, bonzende hoofdpijn. De samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen is tijdelijk verstoord. Wat dit precies veroorzaakt is onbekend, maar aanleg speelt zeker een rol.

Symptomen migraine

text image

  • Voor de aanval ziet men soms schitteringen, flitsen of golven.
  • Tijdens de aanval is er ook vaak sprake van misselijkheid en braken.
  • Soms voelt men tintelingen aan één kant van het lichaam.
  • Fel licht, hard geluid, sterke geur en inspanning kunnen het beste worden gemeden omdat dan de migraine verergert.
  • Tijdens een migraineaanval staat het leven stil. Na een aanval is men vaak doodmoe.
  • Een onbehandelde migraineaanval kan 4 tot 72 uur duren.

Blijf niet tobben met migraine, maar ga naar uw huisarts.

Migraine is geen gewone hoofdpijn!

Wanneer u vermoedt dat u migraine hebt, blijf er niet mee tobben maar ga naar uw huisarts. Meer dan de helft van de migrainepatiënten is nog nooit naar de huisarts geweest voor zijn migraine. Dat is jammer, want in veel gevallen is migraine goed te behandelen.

Medicijnen bij migraine

Afhankelijk van de klachten en het aantal aanvallen kan de huisarts kiezen voor aanvalsmedicatie en/of preventieve medicatie.

 

Bij twee of meer migraineaanvallen per maand zal de huisarts u de mogelijkheid van een preventieve behandeling van migraine met medicijnen voorleggen. Het doel van een preventieve behandeling is het aantal migraineaanvallen te verminderen.

Aanvalsmedicatie

Met aanvalsmedicatie worden medicijnen tegen de misselijkheid in combinatie met pijnstillende medicijnen bedoeld.

In eerste instantie zal gekeken worden of algemene pijnstillers kunnen helpen voordat er speciale migrainemedicatie (triptanen) wordt voorgeschreven. Van de algemene pijnstillers is paracetamol een veilige en goede pijnstiller. U kunt het beste starten met twee tabletten tegelijkertijd. Andere algemene pijnstillers zijn de zogenaamde NSAID’s zoals ibuprofen (ook verkrijgbaar als Advil® of Nurofen®) en naproxen (ook verkrijgbaar als Aleve®). NSAID’s zijn doorgaans even effectief bij hoofdpijn als paracetamol maar kunnen soms maagklachten geven en in combinatie met andere geneesmiddelen ongewenste neveneffecten veroorzaken. Laat daarom uw apotheek controleren of de NSAID samengaat met uw andere geneesmiddelen.

Kan ik verslaafd raken aan migrainemedicijnen?

Ja dat kan. Door te veel pijnstillers te slikken kunt u medicijnafhankelijke hoofdpijn ontwikkelen. Deze hoofdpijn wordt gekenmerkt door zijn dagelijkse aanwezigheid. Het is een vicieuze cirkel; bij hoofdpijn worden er pillen genomen om de hoofdpijn te verjagen, maar door te vaak gebruik van deze medicatie treedt de hoofdpijn juist steeds erger op en komt telkens terug.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn

De enige oplossing in deze situatie is helemaal te stoppen met de pijnstillers. Dit is echter niet gemakkelijk. Om medicatieafhankelijke hoofdpijn te voorkomen wordt het volgende geadviseerd bij het gebruik van pijnstillers: neem maximaal twee dagen achter elkaar medicijnen tegen de hoofdpijn; triptanen en/of gewone pijnstillers en dan zeven dagen helemaal niks. Het is namelijk zo dat niet de hoeveelheid pijnstillers per dag maatgevend is, maar de regelmaat van het slikken! Het is dus beter om op één dag drie pijnstillers te nemen dan om op drie dagen achter elkaar één pijnstiller te nemen.

Door te veel pijnstillers te slikken kunt u medicijnafhankelijke hoofdpijn ontwikkelen.

Alternatieve middelen bij migraine

Op internet zijn er verschillende artikelen te vinden over de heilzame werking van verschillende supplementen. Magnesium, CoenzijmQ10, groot hoefblad, moederkruid en gember zouden kunnen helpen bij migraine. Of dit echt zo is, is niet onomstotelijk bewezen.

Middelen uit de natuur kunnen, net als reguliere geneesmiddelen, bijwerkingen hebben, met dat verschil dat zij niet geregistreerd staan als geneesmiddel en niet aan dezelfde strenge eisen zijn onderworpen. Het natuurlijke geneesmiddel Petasites, een extract uit de wortel van het groot hoefblad, zou de frequentie van migraineaanvallen verminderen. Als dit bij u zou helpen is het mooi, maar besef wel dat dit natuurlijke middel niet zo maar samen gebruikt mag worden met triptanen. Net zo min als Sint Janskruid, een middel uit de natuur, wat sommige mensen gebruiken tegen depressies. In combinatie met triptanen kunnen de bijwerkingen toenemen.