Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
30 januari 2014. Mandarijntjes en sinaasappelen, een doorgesneden ui naast het bed of een flinke dosis Echinacea? Canadese onderzoekers verzamelden al het wetenschappelijke bewijs voor de verschillende manieren om verkoudheid te voorkómen of te behandelen en kwamen tot de opmerkelijke conclusie: handenwassen werkt het beste.
Een gewone verkoudheid, met symptomen als keelpijn, een verstopte of loopneus, hoesten en een miserabel gevoel overkomt vrijwel iedereen ongeveer 2 tot 3 keer per jaar. In de meeste gevallen gaat deze virusinfectie na ongeveer een week vanzelf over. Toch gaan producten om verkoudheid te voorkomen, de duur te bekorten en symptomen te verlichten veel over de toonbank. Daarnaast circuleren talloze adviezen over huismiddeltjes.
Een infectie met het verkoudheidsvirus voorkómen is moeilijk volgens de onderzoekers. Het meest effectief is regelmatig handen wassen en het gebruik van desinfectiemiddelen en handschoenen. Ook is er enig bewijs dat voedingssupplementen met zink verkoudheid kunnen voorkomen, vooral bij kinderen. Probiotica werken mogelijk ook preventief, maar onduidelijk is welke combinatie van micro-organismen en welke toedieningsvorm het beste is.
Bent u eenmaal geveld? Dan kunnen pijnstillers de koorts en pijn onderdrukken en werken neusspray met xylometazoline of ipratropium tegen een verstopte respectievelijk loopneus. De verkoudheid gaat daarmee echter niet sneller over.
Van gangbare middelen als stomen, gorgelen, hoestmiddelen, vitamine C en Echinacea bleek het bewijs moeilijk te vinden. Veelal zijn er met deze therapieën onvoldoende wetenschappelijke onderzoeken gedaan. De onderzoeken die er liggen zijn vaak van een slechte kwaliteit of spreken elkaar tegen. Dit wil overigens niet zeggen dat deze producten worden afgeraden. Verlicht het de symptomen en voelt u zich er beter door, dan is er geen enkel bezwaar tegen het gebruik.