Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Het warme weer in de zomer kan met name bij ouderen en mensen met een chronische aandoening klachten veroorzaken. Op Serviceapotheek.nl leest u hier meer over.
Wanneer de warmteafvoer onvoldoende is, kunt u beroerd worden door de hitte. U leest hier meer over hitteberoerte en hitte-uitputting. Inclusief tips om oververhitting te voorkomen.
Anticholinergica (geneesmiddelen die de prikkeloverdracht in de hersenen door de neurotransmitter acetylcholine remmen) hebben als bijwerking dat het zweten wordt verminderd. Bij de ziekte van Parkinson worden ze soms ingezet.
Ook middelen tegen een psychose kunnen het zweten verminderen.
Wanneer u een geneesmiddel dat het zweten vermindert gebruikt, dient u extra goed op te letten bij tropische temperaturen.
Wanneer u een hartaandoening hebt en de temperaturen stijgen tot tropische hoogten, is het mogelijk dat uw hart niet harder kan werken om de warmte af te voeren met alle gevolgen van dien. Ook de medicijnen die vaak bij hartproblemen gebruikt worden, kunnen voor problemen zorgen. Plasmiddelen (diuretica) bijvoorbeeld. Door deze vochtafdrijvers verlaten ook zouten en mineralen het lichaam. Bij hitte kan dit te veel zijn met te weinig zweten en uitdroging tot gevolg. Overleg bij extreem weer met uw arts of het nodig is uw medicijnen aan te passen. Ook wanneer u vanwege hartfalen een vochtbeperking hebt, kunt u het beste overleggen met uw arts. Verder is het juist voor hartpatiënten belangrijk de bovenstaande tips bij tropische temperaturen op te volgen
Wanneer u problemen hebt met de ontlasting is het belangrijk voldoende te drinken. Bij warm zomerweer helemaal. Bij diarree verliest u namelijk veel vocht. Maar ook bij verstopping is voldoende vochtinname belangrijk.
Warme temperaturen kunnen van invloed zijn op uw bloedsuikerspiegel. Door de warmte werkt insuline sneller met een daling van de bloedsuikerspiegel tot gevolg. Voorkom een warmte-hypo door uw bloedsuikerspiegel op warme dagen goed in de gaten te houden.
Het warme zomerweer kan een bestaande aandoening verergeren.
Voor ons lichaam is een lichaamstemperatuur van ongeveer 37 graden Celsius ideaal. Wanneer de buitentemperaturen oplopen, kunnen met name ouderen en mensen met een aandoening de warmte lastig de baas blijven. Bij ouderen werkt de temperatuurregulatie vaak niet meer optimaal. Ze hebben vaak een verminderd dorstgevoel, drinken te weinig, zweten minder en hun hart en longen werken minder krachtig. Ook hebben ouderen vaker te maken met ziekten.
Wanneer de warmteafvoer onvoldoende is, kunt u beroerd worden door de hitte. U leest hier meer daarover. Inclusief tips om oververhitting te voorkomen.