Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Hoewel we veel tijd besteden aan de verzorging van onze huid en ons haar, vergeten we vaak onze voeten. Pas als het zomer wordt en we onze laarzen inruilen voor slippers, merken we hoe belangrijk goede voetverzorging is.
De voeten bevatten van nature weinig talgklieren. Talg zorgt ervoor dat de huid soepel blijft. Doordat de huid op de voeten minder talg bevat, droogt deze sneller uit. Wanneer u niet op tijd ingrijpt, kunnen pijnlijke kloven ontstaan. Het is daarom verstandig om uw voeten met regelmaat in te smeren met een speciale voetencrème. Dit houdt de huid soepel en zacht. Bij kloven kiest u voor een klovenzalf die de huid herstelt.
Doordat de huid op de voetzolen snel verhoornd, ontstaat eelt. Dit beschermt de voeten onder normale omstandigheden tegen druk en wrijving. Een dun laagje is daarom niet erg. Wordt de eeltlaag te dik, dan kunt u met een speciale eeltvijl deze plekken voorzichtig vijlen.
De voetzolen hebben samen met het voorhoofd en de handpalmen de meeste zweetkliertjes van het lichaam. Daardoor zweten voeten gemakkelijk. Als het zweet in contact komt met stoffen die zich op de huid bevinden, kunnen de voeten onaangenaam gaan ruiken. Was in dit geval uw voeten ’s morgens en ’s avonds met lauwwarm water en draag zoveel mogelijk katoenen sokken en leren schoenen. Een voetdeodorant kan helpen tegen ongewenste geurtjes.
Door de vele zweetkliertjes zweten voeten gemakkelijk, een voetdeodorant kan u helpen.
Veel mensen krijgen te maken met zwemmerseczeem. Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie die kan ontstaan wanneer de voeten lang warm en vochtig zijn, bijvoorbeeld door zweetvoeten of wanneer de voeten na het douchen of zwemmen niet goed worden afgedroogd. Daar komt de naam ‘zwemmerseczeem’ dan ook vandaan. U herkent deze voetschimmel aan rode, schilferige plekjes op de voeten die kunnen jeuken of kleine blaasjes waar vocht uit komt. Het begint vaak tussen de tenen en kan zich uitbreiden naar de voetzolen.
In de apotheek zijn antischimmelmiddelen verkrijgbaar waarmee u uw voeten kunt behandelen. Om zwemmerseczeem te voorkomen, is het belangrijk dat u uw voeten goed afdroogt, uw schoenen goed ventileert en dat u slippers draagt in openbare douches en kleedruimtes.
Een ander veelvoorkomend probleem aan de voeten is een ingegroeide teennagel. Dit gebeurt wanneer u de nagels te kort en niet recht afknipt. De nagel groeit dan in de huid van de teen, waardoor deze geïrriteerd en ontstoken raakt. Knip daarom met een nageltangetje of -schaartje uw nagel zo recht mogelijk af. Het knippen van de teennagels kunt u het beste doen wanneer u net uit bad of onder de douche vandaan komt. De nagels zijn dan zachter en de kans op beschadiging is kleiner.
Naast ingegroeide teennagels is er nog een vervelend nagelprobleem, namelijk schimmelnagels (ook wel kalknagels genoemd). Schimmels zijn altijd aanwezig op de huid. Wanneer deze onder de nagel terecht komen, raken de nagels geïnfecteerd. U herkent schimmelnagels aan de gelige of groenige kleur, en de dikke en brokkelige structuur van het nageloppervlak.
De fijnste huidverzorgingsproducten of een goed advies en product bij huidklachten vindt u op Service Apotheek.