Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitaminen en mineralen zijn voor mensen met diabetes hetzelfde als voor mensen zonder diabetes. Een gezonde en gevarieerde voeding is hiervoor de basis. Toch zijn er bij diabetes een aantal aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden.
Veel mensen met diabetes krijgen te maken met hart- en vaatziekten. Een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed (homocysteïne ontstaat bij de stofwisseling van eiwitten) voorspelt een groter risico hierop. Ook is bekend dat een hoger foliumzuurgehalte in het bloed een lager homocysteïnegehalte tot gevolg heeft. Of extra foliumzuur leidt tot minder hart- en vaatziekten is echter niet bewezen. Extra inname wordt daarom niet aanbevolen. Let wel op dat u met uw voeding voldoende foliumzuur (300 microgram per dag) binnenkrijgt.
Foliumzuur komt vooral voor in (groene) groenten zoals spinazie, broccoli, bloemkool, tuinbonen, sla, andijvie, boerenkool en asperges, maar ook in brood, aardappelen, (orgaan)vlees en zuivelproducten. Kook de groenten niet lang en bewaar ze ook niet te lang in de koelkast want dan neemt het foliumzuurgehalte af.
Langdurig gebruik van metformine kan leiden tot een verminderde opname van vitamine B12 met een tekort aan vitamine B12 tot gevolg. De symptomen van een vitamine B12 tekort zijn vermoeidheid, bloedarmoede en klachten aan het zenuwstelsel. Wanneer de arts of diëtist bij u een tekort aan vitamine B12 verwacht wordt de vitamineB12 status gecontroleerd.
Dierlijke producten zijn een belangrijke bron van vitamine B12 (melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren).
Het is bekend dat chroom een rol speelt bij de werking van insuline in het lichaam en dat het de insulinegevoeligheid verbetert. Tekorten aan chroom komen in Nederland echter niet voor. Er wordt aangenomen dat een gevarieerde voeding voldoende chroom levert. Of het gebruik van extra chroom door mensen met diabetes leidt tot een gunstig effect is niet aangetoond. Het gebruik hiervan wordt daarom niet aangeraden.
Belangrijke leveranciers van chroom zijn groenten, fruit en volkoren graanproducten. Ook in vlees en zuivelproducten komt chroom voor.
Er zijn aanwijzingen dat bij mensen met diabetes een magnesiumtekort vaker voorkomt. Lusteloosheid, spierzwakte en spierkramp zijn klachten die bij een magnesiumtekort passen. Ook hartfunctiestoornissen is een symptoom. Een magnesiumtekort hangt samen met diabetescomplicaties zoals hart- en vaatziekten en oogaandoeningen. Wanneer een tekort aan magnesium wordt vermoed, kan een spiegelbepaling worden uitgevoerd.
Magnesium vindt u in brood, graanproducten, groene (blad)groenten, melk en melkproducten, noten en vlees. Bij een gezond en gevarieerde voeding komt een tekort aan magnesium praktisch niet voor.
Er zijn aanwijzingen dat mensen met een vitamine D-tekort een groter risico lopen op diabetes type 2. In Nederland komt een vitamine D-tekort vrij vaak voor. Spierpijn, spierzwakte en moeheid zijn klachten die op een vitamine D-tekort kunnen wijzen. Voor mensen met diabetes geldt hetzelfde vitamine D-advies als voor andere mensen.
Vette vis, margarine, halvarine, bak- en braadproducten leveren vitamine D. Vlees, volle melkproducten en eieren ook, maar minder.
In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten.