Article header

Verband tussen overgangsklachten en botontkalking

5 januari 2015 - Vrouwen die matige tot ernstige opvliegers en nachtelijk zweten ervaren tijdens de overgang blijken een lagere botdichtheid te hebben en lopen een grotere kans op het breken van een heup in vergelijking met vrouwen die eveneens in de overgang zijn, maar minder klachten ervaren. Dit blijkt uit de resultaten van een nieuw onderzoek.

Overgang

De overgang is de periode in het leven van een vrouw waarin het menstruatiepatroon verandert inclusief de eerste menstruatievrije jaren waarin er nog overgangsklachten optreden. Klachten tijdens de overgang, zoals een veranderend menstruatiepatroon, opvliegers en vaginale droogheid hangen rechtstreeks samen met de veranderingen in de hormoonspiegels in het bloed. In de eerste jaren na de overgang wordt ook het bot sneller afgebroken. Vrouwen hebben daardoor op latere leeftijd meer kans op botontkalking (osteoporose) dan mannen.

Onderzoek

In het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, is gekeken naar de gegevens van ruim 23 duizend vrouwen tussen de 50 en 79 jaar oud die deelnamen aan de Women's Health Initiative (WHI) studie. De deelneemster werd gevraagd naar overgangsklachten en gedurende de gemiddeld acht jaar die de deelneemsters gemiddeld werden gevolgd, werd daarnaast gekeken of ze botbreuken opliepen. Van 4867 vrouwen werd gedurende het onderzoek de botdichtheid gemeten.

De onderzoekers vonden een verband tussen de ernst van de overgangsklachten en de kans op een heupbreuk. Het breken van een heup is meestal het gevolg van osteoporose en leidt in veel gevallen tot blijvende invaliditeit. Tot nu toe wordt de ernst van de overgangsklachten niet gezien als een aparte risicofactor voor het ontwikkelen van osteoporose. Dit onderzoek toont aan dat dit wellicht wel zou moeten.

Sterkere botten

Bij vrouwen neemt het risico op botontkalking vanaf de overgang sterk toe. U kunt uw botten in een zo goed mogelijke conditie houden door voldoende te blijven bewegen, gezond te eten met voldoende calcium (vier porties zuivel per dag of een supplement) en vanaf de leeftijd van vijftig jaar (na de overgang) extra vitamine D te nemen.

Bron:

  • Crandall C.J., Aragaki A., et al., Associations of Menopausal Vasomotor Symptoms with Fracture Incidence, J Clin Endocrinol Metab. 18 december 2014

Goed door de overgang met onze producten en adviezen.