Article header

Veilig schaatsen op natuurijs

Schaatsen op natuurijs, in een waterig winterzonnetje, over plassen en sloten. Schaatsfans kijken er elk jaar weer naar uit. Hou het veilig door de volgende tips in acht te nemen:

Toertochten

KNSB-toertochten worden georganiseerd als er minimaal tien centimeter ligt. De Elfstedentocht gaat door bij zestien centimeter ijs. Bij plassen en sloten is ongeveer zes centimeter voldoende. Let op: het ijs kan in dikte en sterkte sterk verschillen. Als er ergens stroming onder het ijs zit of het water dieper is, zal het ijs dunner zijn. Test door met een stok flink hard op het ijs te tikken. Als het heel blijft, kunt u er overheen.

TIP: Kijk ook naar de kleur van het ijs. Zwart ijs is meestal sterk, terwijl vuilwit ijs snel breekt. Dof ijs dooit en kan minder gewicht dragen dan vriezend ijs, dat glanst.

Hulpmiddelen

Neem altijd een ijspriem en een stuk sterk touw mee. Hiermee kunt u uzelf of een ander die door het ijs is gezakt in veiligheid brengen. Komt u toch onder het ijs terecht? Zoek dan naar een lichte plek, daar is het wak.

Kleding en materiaal

Een helm voorkomt hersenletsel bij een val op het hoofd. Een fietshelm, skihelm, het is allemaal goed. En zorg voor bij kou voor winddichte kleding, een bivakmuts, een skibril en watervrije vaseline voor het gezicht. Neem een rugzakje mee om spullen in te doen als het warmer is.

Ga minimaal met z’n tweeën schaatsen en het liefst met een klein groepje. Zorg ervoor dat het thuisfront weet waar u gaat schaatsen.

Minicursus valtechniek:

  • Zak door de knieën als u uit evenwicht raakt. Doordat u zichzelf hierdoor kleiner maakt, is de kans geringer dat u valt.
  • Maak uzelf ook zo klein mogelijk als u achterover valt. Houd de kin op de borst, de handen van het ijs en de schaatsen zo laag mogelijk.
  • Houd bij een val voorover de handen gebogen voor de borst om de val eventueel op te vangen. Doe dit nooit met gestrekte armen!
  • Dreigt u op uw achterhoofd te vallen? Probeer dan zo snel mogelijk op de zij te vallen. Vang de val op met gebogen armen en zet spanning op de polsen zodat deze niet omklappen.
  • Als u na een valpartij doorglijdt, is het belangrijk om naar andere schaatsers te roepen dat ze moeten uitkijken. Probeer de schaatsen laag boven het ijs te houden, dan is de kans kleiner dat u iemand anders verwondt.