Article header

Valpartijen op latere leeftijd: oorzaken en hulpmiddelen

Van de thuiswonende ouderen valt één op de drie minstens éénmaal per jaar. De gevolgen kunnen heel vervelend zijn. Soms moeten mensen worden opgenomen, of worden ze bang dat ze opnieuw vallen, waardoor ze binnen blijven en in een isolement terecht komen.

Dit zijn de oorzaken van een valpartij:

  • Weinig beweging - Een ouder wordend lichaam is strammer en stijver. De neiging bestaat dan om stil te blijven zitten, terwijl het juist erg belangrijk is om in beweging te blijven. Minimaal drie keer een half uur per week, maar hoe meer hoe beter. Hierdoor blijven spierkracht en soepelheid in orde, wat helpt om vallen te voorkomen.
  • Lage bloeddruk - Soms past de bloeddruk zich niet snel genoeg aan als iemand een andere houding aanneemt, zoals bij opstaan uit een stoel of bukken het geval is. De hersenen krijgen dan wat minder zuurstof, waardoor duizeligheid kan ontstaan. Laat in dit geval de bloeddruk regelmatig controleren door de huisarts, of schaf zelf een bloeddrukmeter aan, zodat u goed kunt volgen of uw bloeddruk op peil blijft.
  • Medicijnen – Slaap- en kalmeermiddelen verhogen het risico op vallen behoorlijk. Overleg eens met de huisarts of er andere manieren of middelen zijn om beter te slapen.
  • Slechte ogen - Het is logisch: mensen die niet goed zien, vallen eerder. Zorg dus dat u een goede bril heeft (en gebruik niet die van iemand anders!). Maak een afspraak bij de opticien als u twijfelt aan de sterkte van uw bril of als u er nog geen heeft.
  • Veiligheid in en om huis - De meeste valpartijen vinden thuis plaats. Loop daarom eens door uw huis en ga na wat niet veilig is, zoals een losliggend kleed, slechte verlichting of een gladde badkamervloer en verander hier iets aan.

Thuis is de veiligheidssituatie vaak slechter dan in een instelling. Het is dus erg belangrijk om maatregelen te nemen die vallen voorkomen.

Praktisch hulpmiddelen: Antislipmatten

Als u een gladde vloer hebt, zoals laminaat of zeil, kunt u een antislipmat neerleggen. Deze voorkomt uitglijden en vallen. Ook in de badkamer is een antislipmat onmisbaar. Een antislipmat is bovendien een ideale ondersteuning bij het opstaan of gaan zitten.

Een lekker schuimbad maakt het bad of de douche glad en glibberig. Voorkom een valpartij door strips op de bodem van bad of douche te plakken.

Praktische hulpmiddelen: Opstapjes

Hebt u een opstapje nodig om iets uit een kast te pakken of bij het in- en uitstappen van het bad? Zorg voor een stabiel opstapje. Een opstapje met antislipstructuur, zoals de Ashby Step Two, verkleint de kans op uitglijden.

Praktische hulpmiddelen: Handgrepen

In de badkamer kunnen stevige handgrepen een valpartij voorkomen door steun te bieden bij in en uit bad stappen of bij het gaan zitten of staan.

Praktische hulpmiddelen: Antislip schoenbeschermers

Als het buiten glad is, is het verstandig om een antislipproduct onder uw schoenen te doen. Hiermee blijft u ook op gladde wegen op de been.

Praktische hulpmiddelen: Hipshields

Een hipshield beschermt uw heup bij een val en vermindert zo het risico op een heupfractuur.

Hoe komt u na een val overeind?

Rol eerst op de buik, druk uzelf omhoog en kruip op handen en knieën naar een stevig meubel, zodat u voldoende steun heeft om te gaan staan. Zet hiervoor eerst één voet plat op de grond. Als dit goed en stevig voelt, kunt u de andere voet erbij zetten. Een trap is heel geschikt om uzelf aan op te trekken. Lukt dit niet? Kruip dan op handen en voeten naar de telefoon.