Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Wanneer u een hart- of vaatziekte heeft kunnen daarbij verschillende complicaties optreden. Eén daarvan is het slecht genezen van wondjes op uw huid. Op den duur kan dit zelfs leiden tot een open been.
Een slechte genezing van wondjes kan een complicatie van hart- en vaatziekten zijn
Een ulcus cruris venosum wordt ook wel een open been genoemd. Dit is een slecht genezende wond op het onderbeen. Ulcus cruris is Latijn voor zweer op het onderbeen. Venosum komt van het woord venen, ofwel aders. De wond doet meestal geen pijn en kan een korst hebben of er kan vocht uit komen. Soms zijn er andere klachten zoals jeuk of een moe of zwaar gevoel in de benen.
Er zijn verschillende oorzaken. In het overgrote deel van de gevallen is de oorzaak een sterk verstoorde afvoer van het bloed uit het onderbeen via de aders, door al jarenlang bestaande spataders of door een eerder doorgemaakte trombose in het been (veneuze insufficiëntie).
In de bloedvaten (aders) zitten kleppen die zorgen voor het terugstromen van uw bloed naar uw hart. Wanneer die kleppen kapot zijn, stroomt het bloed terug in de benen in plaats van naar het hart. Hierdoor hoopt vocht uit de bloedvaten zich op in de benen (oedeem). De huid op de benen komt dan strak te staan en kan in het geval van wondjes niet goed genezen. Op deze wijze ontstaat een open been.
De belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van ulcus cruris venosum is een bestaande hart- of vaatziekte, zoals spataderen (varices), hartfalen, oedeem in de onderbenen of een eerder doorgemaakte trombose in het been. Ook bij diabetes, hoge bloeddruk, reumatoïde artritis en andere huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis is de kans op een open been groter. Ten slotte vergroten ook langdurig staan en immobiliteit, bijvoorbeeld bij het herstel na een botbreuk of operatie, het risico.
De meest effectieve behandeling van een open been is het tegengaan van oedeem in de benen en het verbeteren van de bloedcirculatie. Hierdoor geneest de wond meestal vanzelf.
Om zowel de zwelling te verminderen als de bloedcirculatie te verbeteren wordt een zwachtel aangelegd. Dit heet ambulante compressietherapie. Dit verband wordt vanaf de voet tot aan de knie door een deskundige, bijvoorbeeld een verpleegkundige, aangelegd en meestal één tot drie keer per week vervangen. De totale duur van deze behandeling is enkele weken tot maanden. Het verband kan strak zitten. Dit is normaal. Het vocht moet namelijk uit het been.
Het is belangrijk dat u met het verband veel loopt. Hierdoor gaat uw kuitspier werken als een pomp en verbetert de circulatie van bloed. Dit is gunstig voor de genezing van de wond. Nadat het open been genezen is, moet u meestal een speciale elastische steunkous gaan dragen. Dit voorkomt dat er opnieuw een open been ontstaat.
Om de huid in goede conditie te houden kunt u de huid elke dag met een basiscrème of zalf insmeren, bijvoorbeeld vaselinecetomacrogolcrème of koelzalf (unguentum leniens). Deze zijn te koop bij uw apotheek.
Het aantrekken van een steunkous kan lastig zijn. Er zijn speciale aantrekhulpen te koop die het u makkelijker maken zelf de kous aan te trekken.
Om de doorbloeding te verbeteren en oedeem te verminderen wordt aanbevolen te lopen, oefenen en bewegen. Kunt of wilt u hiervoor de deur niet uit? Er zijn oefenmaterialen waarmee u thuis de aanbevolen lichaamsbeweging kunt krijgen.