Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Er zijn verschillende manieren om te stoppen met borstvoeding. Voor zowel moeder als kind is het prettig wanneer dit een geleidelijk proces is.
Er kunnen verschillende redenen zijn om te stoppen met borstvoeding. Werk, onvoldoende groei van de baby of medicijngebruik kunnen een moeder doen besluiten de borstvoeding af te bouwen.
Voor zowel moeder als kind verandert er op dat moment veel. Het kind zal moeten wennen aan andere voeding en aan het feit dat zijn moeder niet altijd meer zo dichtbij is. De moeder moet op haar beurt haar lichaam laten weten dat het geen melk meer hoeft aan te maken en zal afscheid moeten nemen van een intieme periode met haar kind. Dit proces blijft op alle momenten in de borstvoeding hetzelfde, of het kind nu een paar weken, een paar maanden of zelfs een paar jaar oud is.
Zodra een baby geboren wordt, zorgt het hormoon prolactine ervoor dat de melkproductie op gang komt. Hoe vaker het kind uit de borst drinkt, hoe meer melk er wordt aangemaakt. Dit geldt andersom net zo: hoe minder vaak u de baby aanlegt (of melk afkolft), hoe sneller de melkproductie terugloopt. Zo merkt een moeder na zes maanden, wanneer het kind toe is aan vast voedsel, dat er een natuurlijke afbouw plaatsvindt. Voedsel zoals fruit of een groentehap zullen langzaam maar zeker een borstvoeding vervangen. Het kind zal minder vragen om borstvoeding en het lichaam zal zich daarop aanpassen door minder melk te produceren. Als de moeder dit natuurlijke schema volgt, zal er vanzelf een dag komen dat het kind een dag of zelfs een paar dagen niet meer gedronken heeft.
Wanneer u actief wilt stoppen, omdat u bijvoorbeeld geen borstvoeding meer wilt geven wanneer u weer gaat werken, kunt u er zelf voor zorgen dat uw lichaam minder melk aanmaakt.
De borstvoeding wordt afgebouwd door steeds een voeding minder te geven. De eerste voeding die kan worden vervangen door vast voedsel of kunstvoeding (afhankelijk van de leeftijd van het kind) is de voeding waarbij de moeder de minste melk heeft. Dit is vaak aan het einde van de middag of het begin van de avond. Deze wordt overgeslagen, totdat de moeder merkt dat haar borsten, op het moment dat zij normaal zou voeden, niet meer gespannen of vol aanvoelen. Dit duurt ongeveer 5 tot 7 dagen, maar verschilt per moeder. Vervolgens wordt er een tweede borstvoeding overgeslagen, precies op dezelfde manier als de eerste voeding. Op die manier wordt de melkproductie langzaam verminderd (bijv. tot alleen de ochtend- of avondvoeding overblijft) of stilgelegd.
Bij het afbouwen van de borstvoeding kan er stuwing optreden, met name in de eerste dagen nadat een voeding wegvalt. Op het moment dat de moeder normaal gesproken zou voeden, voelen de borsten vol en gespannen aan. Dit kan een pijnlijk, ongemakkelijk gevoel geven. Met behulp van een kolf, kunt u een klein beetje melk borstontsteking. Door de borsten op zo’n moment goed leeg te kolven, worden de melkkliertjes geleegd. Pas zodra de harde, pijnlijke plekken verdwenen zijn, kunt u verder gaan met afbouwen.
In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van moeder en kind.