Article header

Sporten met diabetes type 2

Voor een goede gezondheid is het algemene advies om 5 dagen per week minimaal 30 minuten flink in beweging te zijn. Voor mensen met diabetes is dit extra goed. Dan zijn er nog meer voordelen aan sporten. Waarom is dat? En waar moet je op letten?

De voordelen van meer bewegen bij diabetes type 2

text image

Beweging is positief voor je  bloeddruk, cholesterol, botdichtheid en psychosociaal functioneren (hoe sociaal je bent). Daarnaast zijn de volgende effecten van belang voor je diabetes:

  • Door regelmatig bewegen verbetert de werking van insuline. Dit betekent soms dat je minder tabletten nodig hebt.
  • Regelmatig bewegen is een uitstekende manier om je gewicht onder controle te krijgen en te houden. Ook gewichtsvermindering verbetert de werking van insuline.
  • De bloedsomloop wordt gestimuleerd. Dit kan latere diabetesklachten voorkomen.

Sporten en je bloedsuiker

Tijdens het bewegen verbruik je glucose. Hoe langer en vooral ook hoe intensiever je beweegt, hoe meer glucose je verbruikt. Bovendien zal door de inspanning ook je insulinegevoeligheid verbeteren. Je loopt dan risico op een te laag bloedsuiker (hypo). Symptomen van een te laag bloedsuiker zijn: bleekheid, zweten, moeheid, trillen, duizeligheid en wazig zien.

Medicijnen bij diabetes mellitus type 2 en sport

Wanneer je alleen een dieet hebt voor diabetes kan je zonder veel problemen aan lichaamsbeweging doen. Er is in principe geen kans op hypo’s.

Wanneer je alleen metformine gebruikt is er weinig extra risico op een hypo.

Bij het gebruik van sulfonylureumderivaten (tolbutamide, gliclazide, glibenclamide, gliclazide en glimepiride) kan inspanning leiden tot lage bloedsuikerwaarden. De insulineconcentratie zal tijdens het bewegen niet voldoende dalen, omdat je medicijnen je alvleesklier blijven stimuleren insuline af te geven. Een hypo is tot 48 uur na het sporten mogelijk, met name bij de preparaten die een lange werking hebben. Door die lange werking is dosisaanpassing voor de aanvang van de sport niet mogelijk. De extra inspanning kun je opvangen met extra koolhydraten.

Gebruik je insuline? Lees dan hier meer over sporten met diabetes type 1.

Tip: Ga je regelmatig aan lichaamsbeweging doen en gebruik je sulfonylureumderivaten? Dan kan het nodig zijn de dosering blijvend te verlagen.

Wat te doen bij een te laag bloedsuiker?

Als je een hypo voelt aankomen moet je even stoppen om iets te eten of te drinken. Zorg er voor dat je altijd snel opneembare suikers zoals druivensuiker of Hypiofit (dextrose-oplossing) bij je hebt. Het is verstandig je begeleider en medesporters te vertellen dat je diabetes hebt, zodat ze niet in paniek raken en weten wat ze moeten doen bij een hypo.

Tip: Met behulp van een bloedsuikermeter kan je zelf je bloedsuikerwaarde meten.

Overige adviezen

  • Drink voldoende vanwege het vochtverlies door zweten. Drink water wanneer je korter dan een uur sport, wanneer je langer sport vocht met koolhydraten (sportdrank).
  • Draag goede schoenen en naadloze sokken en controleer je voeten regelmatig op wondjes.