Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
12 maart 2014 - Jaarlijks slikken ongeveer 1 miljoen Nederlanders antidepressiva. De groep antidepressiva is globaal onder te verdelen in de oudere tricyclische antidepressiva en de modernere serotonineheropnameremmers. Van deze laatste groep, die ook wel de SSRI’s wordt genoemd, was al bekend dat seksuele bijwerkingen, zoals een verminderd libido en een vertraagde zaadlozing konden optreden. Uit nieuwe bijwerkingsmeldingen zou blijken dat deze bijwerkingen soms blijvend zijn en ook aanhouden na het stoppen van het middel.
De SSRI’s, waarvan paroxetine (Seroxat), fluoxetine (Prozac) en citalopram (Cipramil) de bekendste zijn, zijn jarenlang veel voorgeschreven omdat gedacht werd dat ze minder bijwerkingen gaven dan de oudere middelen. De laatste jaren is duidelijk geworden dat de kans op bijwerkingen niet kleiner is, maar dat er andere bijwerkingen optreden.
Het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb heeft geconstateerd dat sommige patiënten die gestopt zijn met het gebruik van antidepressiva aangeven dat zij jaren na het stoppen nog altijd geen libido hebben, of erectie- en orgasmeproblemen ondervinden. Lareb publiceert haar bevindingen binnenkort in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Een waarschuwing is volgens Lareb op zijn plaats, omdat tot nu toe werd gedacht dat de seksuele bijwerkingen verdwijnen wanneer patiënten stoppen met antidepressiva.
De bijwerking, die inmiddels Post SSRI Sexual Dysfunction (PSSD) is genoemd, komt zowel bij mannen als vrouwen voor en heeft niets te maken met de depressie of relationele problemen. Vanwege schaamte bespreken veel mensen de bijwerking niet met hun arts, zodat er tot nu toe nog relatief weinig melding van gemaakt is.
Alhoewel seksuele bijwerkingen, zoals een verandering van lust of seksueel functioneren volgens de bijsluiter 'zeer vaak' voorkomen bij de SSRI’s, zijn blijvende problemen gelukkig zeldzamer. “Meer onderzoek is nodig om te weten te komen of deze bijwerking bepaalde groepen patiënten treft en of het bij het ene antidepressivum vaker voorkomt dan bij het andere”, zegt Jos Lüers, apotheker bij Service Apotheek. “Patiënten die ongerust zijn over de bijwerkingen moeten echter niet zonder overleg met hun apotheek of arts stoppen met een antidepressivum”, waarschuwt Lüers. “Stoppen of overstappen naar een ander middel is vaak mogelijk, maar vergt wel een individuele begeleiding”.