Article header

Rodehond is een besmettelijke infectieziekte veroorzaakt door het rubellavirus. Rodehond komt in Nederland nauwelijks meer voor. Het is in 1974 opgenomen in het Rijksvaccinatie-programma, sinds 1987 in combinatie met bof en mazelen (BMR-vaccin).

Beginnende symptomen zijn algehele malaise, lichte temperatuurstijging en geïrriteerd oogbindvlies. Typisch is de lymfklierzwelling achter de oren. Na twee dagen ontstaan op het gezicht en in de hals rood-roze vlekken van maximaal drie millimeter diameter. De uitslag verspreidt zich binnen een paar uur over het hele lichaam en verdwijnt na een dag of drie. De klieren kunnen soms nog enkele weken gezwollen blijven. Bij ouderen kinderen en volwassenen kunnen gewrichtsklachten voorkomen.

  • Verzorg het kind als bij een flinke verkoudheid.
  • Geef het veel te drinken.
  • Meld op school of de crèche dat uw kind rodehond heeft. Zo zijn andere ouders gewaarschuwd voor een mogelijke besmetting.
  • Uw kind hoeft niet thuis te blijven als het zich goed voelt.

Rodehond is een aangifteplichtige aandoening. Neem contact op met de huisarts wanneer u denkt dat uw kind rode hond heeft. Vrouwen in de eerste helft van de zwangerschap die niet tegen rode hond zijn ingeënt en de ziekte niet hebben doorgemaakt, moeten bij een mogelijke besmetting direct contact opnemen met de huisarts.

Er zijn geen medicijnen tegen rodehond. U kunt uw kind zo nodig paracetamol geven om het ziektegevoel te verminderen. Wanneer de huid erg jeukt, kunt u bij de apotheek een anti-jeuk lotion kopen. Ongeboren vruchten die rode hond oplopen kunnen niet in de baarmoeder behandeld worden.