Article header

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis geeft pijn en stijfheid, meestal zowel links als rechts in dezelfde gewrichten. De aandoening begint vaak in de gewrichten van de handen, maar later raken ook andere gewrichten ontstoken. De stijfheid in de gewrichten wordt vaak in de loop van de ochtend minder.

Ontstekingsziekte

Reumatoide artritis is een auto-immuunziekte. Uw afweersysteem keert zich hierbij tegen uw eigen lichaam. Hierdoor ontstaan ontstekingen in uw gewrichten. Naast het afremmen van de ontstekingsverschijnselen bestaat de behandeling ook uit het remmen van het afweersysteem. Bij de behandeling van reumatoïde artritis wordt het tegenwoordig van groot belang geacht om snel en agressief te behandelen.

Wanneer de therapie aanslaat worden de middelen afgebouwd tot de laagst werkzame dosering. Op deze manier wordt zoveel mogelijk voorkomen dat onomkeerbare schade aan de gewrichten ontstaat. Voor de behandeling van reumatoïde artritis zal de huisarts u doorverwijzen naar een reumatoloog. In de tussentijd zullen de pijn- en ontstekingsverschijnselen behandeld worden met ontstekingsremmende pijnstillers.

Verschijnselen

text image

Reumatoïde artritis geeft niet alleen verschijnselen in de gewrichten. Ook diverse organen kunnen betrokken zijn, zoals de huid (reumaknobbels), het hart, de longen en de ogen. Patiënten met reumatoïde artritis hebben een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziektes. Wanneer reumatoïde artritis niet tijdig en effectief behandeld wordt, ontstaan op termijn misvormingen en standsafwijkingen van de aangedane gewrichten, ernstige lichamelijke beperkingen en soms rolstoelafhankelijkheid.

Medicijnen bij reumatoïde artritis

Medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van reumatoïde artritis zijn onder te verdelen in symptomatische medicatie en specifieke medicatie die invloed heeft op de prognose. De symptomatische behandeling bestaat meestal uit ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) om pijn en ochtendstijfheid te verminderen. De medicatie heeft geen invloed op het ziekteproces zelf en wordt bij voorkeur kortdurend gegeven en weer afgebouwd wanneer u goed bent ingesteld op specifieke medicatie

 

Medicijnen die invloed hebben op het ziekteproces zelf worden ook wel disease-modifying antirheumatic drugs (DMARD’s) genoemd. Voorbeelden hiervan zijn methotrexaat, hydroxychloroquine, sulfasalazine, ciclosporine en azathioprine en de nieuwere biologicals zoals anakinra, etanercept, adalimumab, infliximab, certolizumab, golimumab, rituximab, tocilizumab en abatacept.  DMARD’s worden uitsluitend onder specialistische begeleiding voorgeschreven, kunnen het ziekteproces afremmen en hebben daardoor ook een gunstig effect op de klachten.

Hulpmiddelen bij het gebruiken van medicatie

Voor het gebruiken van uw medicijnen zijn er handige hulpmiddelen verkrijgbaar zoals medicijndozen, tabletuitdrukkers, tube-uitknijpers en pillensplitters.

Reumatoïde artritis en werk

Ook als u reumatoïde artritis hebt, kunt u blijven werken. Om te kunnen blijven werken zijn aanpassingen vaak wel essentieel. In overleg met uw collega's en leidinggevende zijn er meestal oplossingen te realiseren voor de problemen waar u tegenaan loopt. In overleg met de bedrijfsarts worden uw mogelijkheden vastgesteld. De bedrijfsarts kan u tevens adviseren over bijvoorbeeld de aanschaf van hulpmiddelen. Een arbodeskundige kan advies geven over aanpassingen op de werkplek.

Algemene tips

  • Wissel zwaar en licht werk af.
  • Geef uw grenzen aan.
  • Neem vaker een korte pauze en pas uw werktempo aan.
  • Pas uw werkrooster aan uw mogelijkheden aan.
  • Voorkom dat uw werkdruk te hoog wordt.

Tips bij computerwerk

  • ergonomisch toetsenbord
  • polssteun die voor uw toetsenbord ligt
  • muismat met gel ter ondersteuning van uw pols
  • aangepaste muis
  • spraakherkenningsprogramma
  • goede bureaustoel
  • voetenbankje

Tips bij telefoneren

  • speciale telefoons met licht bedienbare, grote druktoetsen of draadloze en handsfree toestellen
  • mobiele telefoons met grotere druktoetsen
  • het voorprogrammeren van veelgebruikte nummers
  • het gebruik van een headset

Tips bij schrijven

Dikke pennen zijn gemakkelijker vast te houden waardoor u minder moeite heeft met schrijven. U kunt zelf uw pennen dikker maken met penverdikkers of bijvoorbeeld met een stuk tape. Ook kunt u extra verdikte pennen kopen.

Hulpmiddelen bij reuma

Wanneer u reuma hebt, kunt u door hulpmiddelen te gebruiken uw gewrichten ontlasten. Hierdoor kunt u voorkomen dat uw klachten verergeren. Ook kunt u met behulp van hulpmiddelen uw zelfstandigheid langer behouden. Er zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen om u te ondersteunen bij vervoer, bij uw persoonlijke verzorging, in de huishouding en bij het uitoefenen van uw hobby of werk.

Risicofactor voor hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten komen bij patiënten met reumatoïde artritis tweemaal vaker voor dan in de algemene bevolking. Voor een deel komt dit doordat de chronische ontstekingsreacties bij reumatoïde artritis ook een chronische ontstekingsreactie van de bloedvatwand veroorzaakt. Dit heeft weer atherosclerose, in de volksmond aderverkalking genoemd, tot gevolg. Voor een ander deel is het verhoogde risico het gevolg van verhoogde cholesterolwaarden, verhoogde bloeddruk en roken. Deze risicofactoren komen allemaal vaker voor bij mensen met reumatoïde artritis.

Ondanks uw chronische aandoening kunt u zelf veel doen om uw risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Bij rokers geeft stoppen met roken de belangrijkste risicovermindering. Door gezond te eten en voldoende te bewegen kunt u zelf een bijdrage leveren aan uw cholesterolwaarde en uw bloeddruk.