Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Polymyalgia rheumatica (PMR) wordt ook wel spierreuma genoemd. Meer over deze aandoening leest u in dit artikel.
Polymyalgia rheumatica (PMR) wordt ook wel spierreuma genoemd. Bij PMR zijn de spieren rond de nek, schouders en/of heupen symmetrisch stijf en pijnlijk. Meestal is er een verhoging van bepaalde bloedwaarden die wijzen op een ontsteking, waaronder de bezinking (BSE) en C-reactief proteïne (CRP).
De aandoening komt vrijwel uitsluitend boven de leeftijd van vijftig jaar voor. De diagnose PMR is lastig te stellen. Eerst moet uitgesloten worden of het om andere aandoeningen gaat die een vergelijkbaar klachtenpatroon hebben als PMR. Voorbeelden daarvan zijn fibromyalgie of bijwerkingen van medicatie, zoals cholesterolverlagers. Omdat al deze mogelijkheden eerst moeten worden uitgesloten, duurt de periode vanaf het moment van de eerste klachten tot het moment dat de diagnose PMR wordt gesteld vaak één tot enkele maanden.
Met PMR hebt u pijn en stijfheid in de spieren rond de nek, hals en schouders en/of rond de heupen of billen, meestal aan beide zijden. De klachten zijn ’s morgens bij het opstaan het hevigst. Pas na een uur komt u een beetje op gang. U kunt ook last hebben van uw polsen of enkels en uw handen of voeten kunnen opzetten doordat ze vocht vasthouden. Andere mogelijke verschijnselen bij PMR zijn lichte koorts, moeheid, een ziek gevoel, afvallen en 's nachts zweten
Een deel van de mensen met PMR heeft ook hoofdpijn. De pijn zit aan de zijkant van het hoofd, aan een of beide slapen. Kauwen kan pijn doen en u kunt ook opeens slechter gaan zien. Deze aandoening heet arteriitis temporalis. In het gebied waar u pijn hebt zijn dan bloedvaten ontstoken. Om achteruitgang van uw gezichtsvermogen te voorkomen is een snelle behandeling nodig.
U kunt zelf vrij weinig doen tegen PMR. Oefenen en warmhouden van de spieren of juist koelen met een coldpack kan soms helpen om de pijn te verzachten.
Ook fysiotherapie geeft geen duidelijke verbetering. Bij PMR moet u meestal langdurig, vaak één tot twee jaar, ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals prednisolon slikken. Prednisolon heeft meestal binnen één maand een goed effect op uw klachten. Vanwege de bijwerkingen van prednisolon krijgt u hier vaak nog andere medicatie bij voorgeschreven, zoals maagzuurremmers ter voorkoming van maagklachten, een middel tegen botontkalking en calcium en vitamine D om het risico op botontkalking door prednisolon tegen te gaan.