Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
3 juni 2014 - Om medicijnresten in het milieu te voorkomen voert het waterschap Groot Salland in Overijssel een proef uit waarbij medicijngebruikers hun urine opvangen in een plaszak. De resultaten van de proef moeten in 2015 bekend zijn.
Door vergrijzing neemt het medicijngebruik in Nederland toe. Hierdoor komen er ook steeds meer medicijnresten via de urine in het milieu terecht. De gevolgen van deze resten op het milieu zijn nog niet goed in kaart gebracht, maar eerdere onderzoeken hebben al uitgewezen dat resten van de anticonceptiepil leiden tot veranderingen in uiterlijk en vruchtbaarheid bij bepaalde vissen. Zuivering van de medicijnresten uit ons drinkwater is niet altijd mogelijk en kost de waterschappen veel geld.
Het Overijsselse waterschap wil de mogelijkheden in kaart brengen om minder medicijnresten in het milieu terecht te laten komen. Het opvangen van de urine door medicijngebruikers is slechts één van de mogelijkheden. Het gaat hierbij om een proef waarbij de deelnemers gedurende een paar dagen een plaszak gebruiken. In de zak zit een speciale gel die de urine omzet in een vaste stof waardoor de zak na gebruik gewoon in de vuilnisbak kan. De zak met de medicijnresten gaat daarna in de verbrandingsoven. Dit is veel minder schadelijk dan wanneer de afvalstoffen in het oppervlaktewater terechtkomen.
“In veel ziekenhuizen is het opvangen van urine die met medicijnresten is verontreinigd al heel gangbaar”, zegt Jos Lüers, apotheker bij Service Apotheek. “Bij de registratie van geneesmiddelen wordt vooral gelet op werkzaamheid en veiligheid voor de patiënt en niet op de veiligheid voor het milieu. Bij geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze schadelijk kunnen zijn wanneer ze via de urine in het milieu terechtkomen, zoals cytostatica (chemokuur), moet dus het liefst worden voorkomen dat ze via het toilet worden doorgespoeld”, aldus Lüers.