Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
25 augustus 2014 - Aan omega-3-vetzuren, die in relatief hoge concentratie aanwezig zijn in visolie en sommige plantaardige oliën, worden positieve eigenschappen toegeschreven in het voorkomen van hart- en vaatziekten, spier- en gewrichtsklachten, depressies en slechtziendheid. De gunstige gezondheidseffecten zijn echter nog te weinig wetenschappelijk onderbouwd om het gebruik van omega-3-voedingssupplementen ook voor deze doeleinden aan te raden. Nieuw Nederlands onderzoek toont opnieuw een gunstig effect van omega-3-vetzuren aan. Ditmaal op de remming van de achteruitgang van de nierfunctie na een hartinfarct.
Als onderdeel van de Alpha Omega Trial kregen bijna 600 patiënten tussen de 60 en 80 jaar oud na een hartinfarct een dieet met margarine. De margarine was verrijkt met omega-3-vetzuren uit visolie. De patiënten gebruikten dit gedurende 40 maanden. Hun nierfunctie was na deze ruim drie jaar 30 procent minder achteruit gegaan dan die van een zelfde groep hartpatiënten die een placebo kreeg. Het effect was bescheiden, maar wel significant.
De nierfunctie van ieder mens gaat met het ouder worden langzaam achteruit. Het doormaken van een hartinfarct versnelt deze achteruitgang. Hoe het komt dat omega-3-vetzuren de nieren beschermt, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. De visolie-vetzuren bleken de bloeddruk en de ontstekingsfactoren niet te verlagen in dit onderzoek. Omega-3-vetzuren worden in de nieren omgezet in prostaglandines, die mogelijk gunstig zijn voor het nierfilter, waardoor de nieren beter zouden kunnen werken.
De in het onderzoek gebruikte dosis visolie staat gelijk aan het eten van de aanbevolen hoeveelheid van twee keer (vette) vis per week. Voor wie geen vis lust of wil eten, kunnen voedingssupplementen met omega-3-vetzuren een goed alternatief zijn.