Article header

Nicotine in e-sigaret carcinogeen

17 juni 2014 - Bekend is dat vele chemische stoffen die voorkomen in tabaksrook mogelijk kankerverwekkend zijn. Tot nu toe werd verondersteld dat nicotine in tabaksrook wel verslavend is, maar niet bijdraagt aan de verhoogde kans op kanker. Nieuw onderzoek toont aan dat nicotine schade aan het DNA kan veroorzaken die kan leiden tot kanker. Ook vervangers van sigaretten, zoals nicotinepleisters en e-sigaretten geven daardoor mogelijk een verhoogd kankerrisico.

Aan nicotine worden verschillende effecten toegeschreven. De stof vermindert het hongergevoel, verbetert de stemming, stimuleert de darmwerking, verhoogt de productie van speeksel en slijm, verhoogt de hartslag en de bloeddruk, verbetert het geheugen en de alertheid en veroorzaakt waarschijnlijk transpireren, misselijkheid en diarree. Stoppen met roken zorgt voor onthoudingsverschijnselen van nicotine. Vaak wordt gebruik gemaakt van zogenaamde nicotinevervangers om het stoppen met roken gemakkelijker te maken. Tot nu toe werd gedacht dat nicotine weliswaar zeer verslavend is, maar niet tot de mogelijk kankerverwekkende stoffen in tabaksrook behoort.

Reageerbuisonderzoek

Onderzoekers van het Virginia Bioinformatics Instituut stelden in reageerbuisonderzoek slijmvliescellen bloot aan nicotine en vergeleken daarna het DNA in de cellen met het DNA van slijmvliescellen die niet aan nicotine waren blootgesteld. Ze ontdekten dat nicotine duizenden mutaties in het DNA veroorzaakte in een patroon dat ook wordt gevonden bij oxidatieve stress, een bekende voorloper van kanker. Dit resultaat duidt erop dat nicotine veranderingen in het erfelijk materiaal kan veroorzaken die weer kunnen leiden tot kanker.

Of nicotine daadwerkelijk in het menselijk lichaam kanker kan veroorzaken, moet blijken uit vervolgonderzoek. Van roken is inmiddels onomstotelijk bewezen dat de kans op diverse soorten kanker verhoogt. “Stoppen met roken is uit gezondheidsoogpunt altijd aan te raden, maar in de overweging of dit met of zonder nicotinevervangers moet gebeuren, moet wel worden meegenomen dat nicotinevervangers ook ongezonde eigenschappen hebben en dus bij voorkeur niet langdurig moeten worden gebruikt. Ook e-sigaretten moeten niet worden gezien als een gezond alternatief voor sigaretten”, zegt Jos Lüers, apotheker bij Service Apotheek.

Bron:

  • Bavarva J.H., Tae H. et al., Nicotine and oxidative stress induced exomic variations are concordant and overrepresented in cancer-associated genes Bookmark and Share, Oncotarget, published online 28 May 2014