Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
19 augustus 2014 - De aanwezigheid van medicijnen in drinkwater is een onderwerp waarover menigeen zich zorgen maakt. De praktijk van alledag is gelukkig anders: de concentratie geneesmiddelen in Nederlands drinkwater is nog steeds buitengewoon laag en de kans op gezondheidsschade hierdoor verwaarloosbaar klein. Wanneer u een leven lang geneesmiddelen via het drinkwater binnenkrijgt, komt dat overeen met minder dan 10 procent van een dagelijkse dosis van een geneesmiddel.
Onderzoekers van Het Waterlaboratorium in Haarlem testten gedurende twee jaar, elke vier weken het oppervlaktewater op 42 verschillende geneesmiddelen. De medicijnen waren gekozen op grond van gebruiksvolume, eerdere meldingen, giftigheid en diversiteit. Onderzocht werden duin- en polderwater voor Amsterdam en Maaswater voor Den Haag en omstreken. Dit oppervlaktewater vormt de grondstof voor het maken van drinkwater.
De meeste medicijnen konden slechts in een deel van de monsters worden aangetoond. De concentraties waren in de grootteorde van nanogrammen (1 miljardste deel van een gram) per liter. Ter vergelijking: 1 nanogram per liter is ongeveer de concentratie die verkregen wordt wanneer 1 afgestreken theelepel suiker wordt opgelost in een hoeveelheid water die in 500 zwembaden van Olympische afmetingen past. Metformine (26 ± 31 nanogram/liter), aspirine en coffeïne werden in de hoogste concentraties aangetroffen. Voor het diabetesmiddel metformine komt dit overeen met een dosis van 1,3 milligram in 70 jaar. Een diabetespatiënt slikt al tussen de 500 en 3000 milligram per dag. Statines zaten niet in aantoonbare hoeveelheden in het water. Op hormonen werd niet getest, omdat de onderzoekers bij het begin van de studie in 2010 nog niet over de methoden beschikten voor het opsporen hiervan.
De verontreiniging van het oppervlaktewater met geneesmiddelen is al laag, aldus de onderzoekers, en de drinkwaterbedrijven slagen er door zuiveringsstappen in die met nog zeker 80% te verlagen. Ook wanneer rekening wordt gehouden met een toename van het medicijngebruik in de toekomst, blijft de concentratie van de onderzochte medicijnen ruim binnen de veilige grenzen, is de conclusie van de wateronderzoekers.