Article header

Eén van de meest ingrijpende periodes in het leven van een vrouw is de overgang. Hier vindt u informatie over de overgang en overgangsklachten.

De oorzaak van de overgang is de dalende hoeveelheid eicellen in de eierstokken. Hierdoor produceren de eierstokken steeds minder oestradiol, een vrouwelijk geslachtshormoon. Het menstruatiepatroon verandert tijdens de overgang en als de eierstokken uiteindelijk geen oestradiol meer aanmaken blijft de menstruatie helemaal uit. De overgang geeft bij vrouwen het einde van hun vruchtbaarheid aan.

Typische klachten tijdens de overgang hangen rechtstreeks samen met de veranderingen in de hormoonspiegels in het bloed:

 

Daarnaast hebben vrouwen tijdens de overgang ook vaak last van talloze andere klachten die het gevolg kunnen zijn van de typische overgangsklachten, zoals:

Daarnaast hebben vrouwen tijdens de overgang ook vaak last van talloze andere klachten die het gevolg kunnen zijn van de typische overgangsklachten, zoals:


Naast de klachten die kunnen voorkomen tijdens de overgang, brengt de overgang een aantal risico’s met zich mee. Tijdens en na de overgang wordt het risico op hart- en vaatziekten groter en ook de kans op botontkalking neemt toe na de overgang.

De overgang begint meestal tussen de 45 en 55 jaar. Meestal duurt deze periode zo’n vijf jaar, maar dit kan variëren van één tot wel tien jaar. Het duurt gemiddeld vier jaar tot de laatste menstruatie geweest is (menopauze).Vrouwen die roken bereiken de menopauze eerder.

De opvliegers kunnen tot enkele jaren na de menopauze voorkomen. 30 tot 40 procent van de vrouwen heeft ze ruim vijf jaar na hun allerlaatste menstruatie nog. Wel blijkt dat de opvliegers in de loop van de tijd minder last geven.