Article header

Meedoen aan de ramadan als u geneesmiddelen gebruikt

De ramadan levert voor gezonde mensen geen problemen op. Wanneer u medicijnen gebruikt is er soms wel sprake van risico. Stop of wijzig daarom nooit zelf uw medicijnen. Door een aantal simpele aanpassingen te maken in het innamemoment, de dosering of de vorm vermindert u mogelijke gezondheidsrisico’s.

Mogelijke problemen met medicijnen

Veel medicijnen moeten op vaste tijdstippen worden ingenomen. Bijvoorbeeld elke acht uur of na de maaltijd. Soms willen mensen tijdens de ramadan één of meer doses overslaan of alle medicijnen in een keer innemen. Dit kan tijdens het vasten problemen opleveren.

Enkele voorbeelden

·       Als u de voorgeschreven medicijnen niet inneemt, kan dit uw gezondheid schaden.

·       Uw lichaam reageert anders op medicijnen doordat u tijdelijk anders eet en slaapt. Ook als u de medicijnen op gewone tijden inneemt.

·       Als u verschillende medicijnen tegelijkertijd inneemt, kunnen ze elkaars werking beïnvloeden.

·       De werking van een medicijn dat u voor het slapengaan inneemt, kan veranderen door laat op de avond te eten.

·       Als u een medicijn op een lege maag inneemt, kan de werking van het medicijn veranderen. U kunt ook (meer) bijwerkingen krijgen.

Verminder risico’s voor uw gezondheid

Wat voor u de beste oplossing is, hangt af van:

·       welke ziekte u heeft;

·       welk medicijn u moet gebruiken;

·       hoe gezond u bent;

·       uw eigen wensen.

Vaak is het mogelijk om het innamemoment, de dosering of de vorm aan te passen:

·       Innamemoment: misschien kunt u een medicijn krijgen dat langer werkt, zodat eenmaal daags innemen voldoende is. Het medicijn geeft de werkzame stof dan langzaam aan het lichaam af.

·       Dosering: er zijn medicijnen die u zonder problemen alleen tussen zonsondergang en zonsopkomst kunt innemen. Vaak is dan wel een andere dosering nodig. Ook is het soms nodig de dosering van uw medicijn te verhogen of verlagen, omdat u anders eet.

·       Vorm: sommige medicijnen zijn er ook in een andere vorm, zoals een pleister of een zetpil. 

Vrijstelling chronisch zieken

text image

De Koran geeft moslims met een chronische ziekte vrijstelling van het vasten. Toch willen veel mensen die chronisch ziek zijn meedoen aan het vasten. Als uw ziekte kan verergeren door het vasten of door het niet innemen van medicatie, is het eigenlijk verboden om te vasten. Vraag advies aan de imam als u het moeilijk vindt om hier zelf een beslissing over te nemen.

Uw apotheker kan zo nodig overleggen met uw arts. U kunt het beste al voordat de ramadan begint erover praten. Overleg in elk geval met uw arts of apotheker als u tijdens de ramadan gezondheidsklachten krijgt.


*Let op! Vanwege het coronavirus vragen we mensen zo weinig mogelijk naar de apotheek te komen. Bel of mail uw Service Apotheek voor persoonlijk advies.

Stop of wijzig nooit zelf uw medicijnen. Overleg hierover altijd met uw apotheker of arts. Uw apotheker kan u advies geven over hoe u uw medicijngebruik het beste kan aanpassen*.