Article header

Maagzuurremmers: meer kans op voedselvergiftiging

18 augustus 2014 - Onderzoek van het RIVM wijst uit dat het gebruik van een maagzuurremmer leidt tot een verhoogde kans op maag-darminfecties. Normaal gesproken worden schadelijke bacteriën uit ons voedsel gedood door het maagzuur. Remming van de aanmaak van maagzuur zorgt ervoor dat deze bescherming minder goed is. Daardoor vormt het eten van rauwe vis, vlees of eieren een groter risico.

Maagzuur en maagzuurremmers

Ons maagzuur speelt een belangrijke rol in het verteringsproces. Teveel maagzuur kan leiden tot vervelende klachten, zoals zuurbranden en buikpijn. Deze klachten kunnen effectief worden bestreden door een maagzuurremmer van het type protonpompremmer. Deze middelen, zoals omeprazol en pantoprazol, worden ook voorgeschreven aan mensen die vanwege het gebruik van bepaalde medicijnen een grotere kans op maagklachten hebben.

Bijwerkingen

Tegenover een minder grote kans op ernstige maagklachten, zoals maagzweren, staan wel een aantal bijwerkingen. Zo kunnen maagzuurremmers zorgen voor een verminderde opname van vitamine B12, calcium en magnesium, hierdoor kan er bij sommige mensen een tekort aan ontstaan. Uit het bekendgemaakte onderzoek blijkt nu dus ook een vergrote vatbaarheid voor schadelijke bacteriën uit voedsel. Ruim een kwart van alle maag-darminfecties wordt toegeschreven aan het gebruik van maagzuurremmers. In de groep 70-plussers is dit zelfs 45 procent!

Het RIVM pleit ervoor dat artsen zorgvuldig afwegen aan wie ze wel of geen protonpompremmers voorschrijven. Hiervoor zijn al verschillende beroepsrichtlijnen opgesteld waar artsen zich aan zouden moeten houden. Mocht u volgens deze richtlijnen toch een maagzuurremmer moeten gebruiken, dan kunt u uw risico op een maag-darminfectie zelf als volgt proberen te beperken:

• Zorg ervoor dat vlees, vis en eieren zo vers mogelijk zijn en voor consumptie goed worden verhit. Hierdoor gaan de meeste ziekteverwekkende bacteriën dood.

• Ook op groente en fruit kunnen schadelijke bacteriën zitten. Was deze producten voor gebruik dus goed.

• Bewaar voedingsmiddelen waarin bacteriën kunnen groeien in de koelkast.

• Werk bij de bereiding van uw voedsel zo hygiënisch mogelijk. Snijd bijvoorbeeld geen groente die rauw wordt gegeten op de snijplank waar eerst rauw vlees of vis heeft gelegen.

Bron:

  • Publicatie RIVM 14 augustus 2014 Mogelijk meer maag-darminfecties door maagzuurremmers