Article header

Koemelkallergie

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij zuigelingen. Hoe kunt u herkennen dat uw kindje een koemelkallergie heeft? En wat kunt u doen wanneer u een koemelkallergie vermoedt?

Wat is koemelkallergie?

text image

Bij koemelkallergie is er sprake van een abnormale reactie op eiwitten uit koemelk door het immuunsysteem van het lichaam. Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij zuigelingen; het komt naar schatting bij twee tot drie procent van de kinderen jonger dan één jaar voor. Bij kleuters is de koemelkallergie meestal verdwenen.

Klachten

Wanneer binnen twee uur na inname van producten met koemelk klachten ontstaan, is dit een duidelijke aanwijzing voor koemelkallergie. Maar meestal is het niet zo duidelijk. De klachten bij koemelkallergie zijn verschillend en passen ook bij andere aandoeningen.

De volgende klachten kunnen door koemelkallergie veroorzaakt worden:

  • Klachten van het spijsverteringskanaal (zoals diarree, braken, slecht groeien);
  • Huidverschijnselen (zoals eczeem, uitslag, galbulten);
  • Verschijnselen van de luchtwegen (zoals piepen, niezen);
  • Heel zelden treedt er een anafylactische shock op. Dit is een zeer ernstige allergische reactie waarbij medische hulp vereist is.

Wat kunt u zelf doen bij koemelkallergie?

Als u denkt dat uw kind een koemelkallergie heeft, kunt u daarvoor terecht bij uw huisarts of consultatiebureau-arts. Zij zullen samen met u nagaan of de klachten en symptomen van uw kindje door een koemelkallergie komen. Als de arts denkt dat er sprake is van een koemelkallergie, kan er worden getest of dit daadwerkelijk het geval is.

Geneesmiddelen?

Er zijn geen geneesmiddelen die koemelkallergie kunnen voorkomen. Bijbehorende klachten zoals galbulten worden wel met geneesmiddelen behandeld. Dé behandeling voor koemelkallergie is een koemelkvrij dieet. Voor zuigelingen houdt dit in dat zij óf speciale hypoallergene zuigelingenvoeding bij koemelkallergie krijgen óf dat de moeder een dieet volgt waardoor de borstvoeding geen koemelkeiwit bevat.

Speciale babyvoeding bij koemelkallergie

Als een baby met een koemelkallergie flesvoeding krijgt, is speciale voeding nodig. Soms is een voeding met ‘gedeeltelijk gesplitste eiwitten’ voldoende om de klachten te voorkomen, soms niet. In dat geval is er speciale voeding nodig waarin de eiwitten helemaal gesplitst zijn, zodat er alleen nog maar hele kleine stukjes eiwit in voorkomen. Baby’s met een koemelkallergie kunnen deze kleine stukjes goed verdragen en de klachten nemen vaak binnen twee tot vier weken af.

Geeft u borstvoeding en heeft uw baby een voedselallergie? Pas dan uw eigen voeding aan. Vraag de huisarts om een verwijzing naar een diëtist voor advies.

Heeft uw baby koemelkallergie? De behandeling is een koemelkvrij dieet.

Eerste hapje bij koemelkallergie

Rond de leeftijd van zes maanden beginnen kinderen met een allergie voor koemelk met eerste hapjes zoals fruit- of groentehapjes of brood. Zorg ervoor dat deze hapjes ook koemelkvrij zijn. Neem contact op met het consultatiebureau of huisarts als u denkt dat uw kind ook voor een nieuw voedingsmiddel allergisch is.

In ons assortiment vindt u producten speciaal bij allergie.