Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
7 januari 2014 - Bloedarmoede wordt veroorzaakt door te weinig rode bloedcellen in het bloed. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan ijzer. Kinderen in de groei hebben meer behoefte aan ijzer. Daarom komt bloedarmoede bij kinderen ook regelmatig voor.
Kinderen met bloedarmoede kunnen verschillende klachten hebben. De bekendste zijn bleek zien, moeheid en lusteloosheid, maar ook een verminderde mogelijkheid tot inspanning, hartkloppingen en duizeligheid kunnen het gevolg zijn. Verder kan een ijzertekort een achterstand in mentale en motorische ontwikkeling en in de groei veroorzaken.
In een onlangs gepubliceerd Canadees review-onderzoek is gekeken naar het effect van ijzersupplementen op de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van kinderen in de basisschoolleeftijd. De resultaten van 32 onderzoeken werden hiervoor samengevoegd. De meeste kinderen in de onderzoeken hadden geen vooraf aangetoonde bloedarmoede. IJzersupplementen bleken een significant gunstig effect te hebben op het geheugen, het IQ (alleen bij kinderen met aangetoonde bloedarmoede) en op het attentie- en concentratieniveau. Daarnaast had ijzer een gunstig effect op de lengte en het gewicht van de kinderen.
Met een gezonde en complete voeding is de kans op een ijzertekort klein. Vooral in vlees en vis zit veel goed opneembaar ijzer. “Toch blijkt dat veel kinderen niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben in voldoende mate binnenkrijgen”, zegt Jos Lüers, apotheker bij Service Apotheek “Gerichte aanvulling van ijzer of een multivitamine voor kinderen die ook ijzer bevat, kan bloedarmoede voorkomen. Zeker bij moeilijke eters kan dit gezondheidsklachten verminderen”, luidt het advies van de apotheker.
Low M, Farrell A, et al., Effects of daily iron supplementation in primary-school-aged children: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, CMAJ. 2013 Nov 19;185(17):E791-802