Article header

Kan mijn zieke kind naar school of het kinderdagverblijf?

Een kind met hoge koorts, pijn of een kind dat overgeeft hoort thuis. Daar kan het de rust, extra aandacht en verzorging krijgen die het nodig heeft, totdat het weer fit genoeg is om met de rest van de groep mee te doen. Daarentegen kan een kind met lichte ziekteverschijnselen zoals een snotneus of vlekjes zich goed genoeg voelen om gewoon naar het kinderdagverblijf of school te gaan. Met name wanneer sprake is van een besmettelijke aandoening (en dat zijn de meeste kinderziekten) is het voor ouders vaak onduidelijk of dat dan wel of niet mag.

Bij welke besmettelijke kinderziekten moet mijn kind thuisblijven?

text image

Bij enkele besmettelijke ziekten, die ernstig kunnen verlopen, wordt een kind van school of het kinderdagverblijf geweerd. Het risico voor de andere kinderen en beroepskrachten om ook besmet te worden is dan te groot. Bij bloederige diarree, buiktyfus en open TBC is dit het geval. Bij Hepatitis A wordt alleen op scholen geweerd, bij jonge kinderen verloopt de ziekte namelijk vaak zonder verschijnselen. Het weren van kinderen gebeurt in overleg met de GGD.

Bij welke besmettelijke kinderziekten hoeft mijn kind niet perse thuis te blijven?

Wering is alleen zinvol als besmetting van de andere kinderen nog niet heeft plaatsgevonden en niet op een andere manier te voorkomen is. Vaak is een kind al besmettelijk voordat de eerste ziekteverschijnselen zich voordoen. Dit is het geval bij waterpokken. Een kind met waterpokken bijvoorbeeld, mag dus gewoon naar het kinderdagverblijf.

Sommige ziekten zijn niet meer besmettelijk na het uitbreken van de vlekjes op de huid. Dit is het geval bij de zesde ziekte. Meld het  wel altijd aan de beroepskrachten wanneer uw kind een besmettelijke ziekte heeft.

Waarom moet ik een besmettelijke ziekte altijd melden?

Er zijn personen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden bij een infectie. Kinderen met chronische ziekten of een stoornis in de afweer zijn zo’n groep. Hun ouders kunnen dan gewaarschuwd worden. Zij kunnen dan in overleg met hun arts eventueel voorzorgsmaatregelen nemen of hun kind tijdelijk thuis houden. Kinkhoest en RSV zijn infecties waarbij deze risicokinderen gewaarschuwd moeten worden.

Bij zwangere vrouwen kan met name rodehond, waterpokken en de vijfde ziekte de kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij het kind vergroten. Voor mannen kan de bof een gezondheidsrisico zijn. Wanneer zij echter deze ziekte eerder doorgemaakt hebben, zijn ze er immuun voor. Ook mensen met een verminderde afweer kunnen een verhoogd risico hebben bij bepaalde ziekten.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van moeder en kind.