Article header

Jongeren en veilig vrijen

Als ouder is het belangrijk om met uw kind over veilig vrijen te praten, zodat het goed voorbereid op kamp of op vakantie gaat.

Tips om te praten over seksualiteit:

text image
  • Begin voordat een kind gaat puberen al over seks, seksualiteit, geslachtsziektes en veilig vrijen. Jongere kinderen praten makkelijker over seks omdat het nog ver van ze afstaat.
  • Hou het luchtig en begin niet zomaar over uw eigen ervaringen.
  • Grijp spontane aanleidingen aan en praat niet pas over veilig vrijen op het moment uw kind op kamp gaat.
  • Vertel uw kind over het belang van het bewaken van eigen grenzen en het respecteren van die van een ander.
  • Bespreek met uw kind wat een goed moment is om tegen zijn of haar partner over veilig vrijen en condooms te beginnen. Als uw kind vooraf weet hoe hij of zij dat wil doen, gaat het op het moment dat het nodig is veel beter en kan het vasthoudend zijn.
  • Praat samen over seks in de media. Hoe seksualiteit op internet, in films en videoclips wordt weergegeven, strookt meestal niet met de werkelijkheid.

Veilig vrijen

Seksualiteit is nou niet bepaald een onderwerp waar pubers graag met hun ouders over praten. Het is belangrijk om dit toch te doen. Soms lukt het niet om samen over de emotionele beleving van seksualiteit te praten. Zorg er dan in elk geval voor dat u anticonceptie ter sprake brengt. De pil is het meest betrouwbare middel om ongewenste zwangerschap te voorkomen, maar beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Het blijft dus belangrijk om condooms te gebruiken, ook wanneer een meisje de pil slikt.

Wanneer iemand een condoom kan laten zien, is het makkelijker om over veilig vrijen te beginnen.

Jongeren en veilig vrijen

Uit onderzoek van het kenniscentrum seksualiteit Rutgers WPF blijkt dat de meeste jongeren bij het opdoen van seksuele ervaring steeds een stapje verder gaan. Met veertien jaar heeft de helft van de jongeren wel eens getongzoend en met ruim vijftien jaar heeft de helft wel eens gestreeld met een partner. Ruim een jaar later, heeft de helft van de jongeren ervaring met aftrekken of vingeren. Met zeventien jaar heeft de helft van de jongeren wel eens geslachtsgemeenschap en/of orale seks gehad. Het niet bij de hand hebben van condooms, is een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren. Wanneer iemand een condoom kan laten zien, is het makkelijker om over veilig vrijen te beginnen, wat veilig vrijen dan ook bevordert.

Wat u moet weten over condooms:

  • Zorg dat uw kind bij een kamp of reis in het buitenland condooms meeneemt uit Nederland. Condooms in andere landen zijn niet altijd betrouwbaar. Ook zogenaamde ‘funcondooms’ zijn niet betrouwbaar.
  • Condooms zijn te koop bij de drogist of apotheek. In veel cafés en disco’s zijn condooms verkrijgbaar in condoomautomaten. U kunt ze ook online bestellen, bijvoorbeeld bij Service Apotheek.
  • Stop condooms niet zomaar in de bagage van uw kind. Open en eerlijk communiceren is erg belangrijk.

Als het niet lukt om samen te praten over de emotionele beleving van seksualiteit, zorg er dan in elk geval voor dat u anticonceptie ter sprake brengt.