Article header

Een insulinepomp is een draagbaar apparaatje met de afmeting van een kleine mobiele telefoon dat 24 uur per dag snelwerkende insuline afgeeft. De pomp geeft de insuline af via een dun slangetje dat vlak onder de huid in de buik, dijbeen of bil wordt ingebracht. De gebruiker kan de af te geven hoeveelheid insuline aanpassen aan de hand van de zelfgemeten bloedsuikerspiegel, de voedselinname en de lichaamsbeweging.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 331 patiënten met diabetes type 2, die meerdere malen per dag insuline gebruikten en desondanks een slechte bloedsuikerwaarde hadden. De helft van hen ging door met insuline spuiten, de andere helft kreeg een insulinepomp. Na zes maanden was de gemiddelde HbA1c-waarde in de insulinepomp-groep gedaald met 1,1%, terwijl de daling in de insulinepen-groep slechts 0,4% was. Tussen beide groepen was er geen verschil in ernstige hypoglykemie (te laag bloedsuiker), ketoacidose (veroorzaakt door te hoog bloedsuiker) en verandering in lichaamsgewicht.

In het onderzoek bereikte ruim de helft van de moeilijk instelbare type 2 diabeten binnen een half jaar een HbA1c dat onder de 8% lag. HbA1c staat voor het percentage hemoglobine (rode bloedkleurstof) in het bloed dat aan glucosemoleculen gebonden is. Wanneer u een hoog HbA1c hebt, dan betekent dit dat uw bloedglucosewaarden langdurig (te) hoog zijn geweest. Een laag HbA1c is een belangrijk doel bij de behandeling van diabetes. In Nederland wordt gestreefd naar een waarde onder de 7%. In diverse onderzoeken is inmiddels overtuigend aangetoond dat diabeten met een hoog HbA1c eerder overlijden en vaker complicaties, zoals oog- en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en hartaanvallen hebben dan diabeten die door hun medicijnen een normaal HbA1c hebben.

  • Reznik Y, Cohen O., et al., Insulin pump treatment compared with multiple daily injections for treatment of type 2 diabetes (OpT2mise): a randomised open-label controlled trial, The Lancet, 3 juli 2014