Article header

Insectenbeten bij baby's en jonge kinderen

Muggen, vlooien, wespen, bijen, mieren, teken en steekvliegen zijn veel voorkomende insecten die bijten of steken. Ook baby's en jonge kinderen worden gebeten. Wanneer dat nog nooit is gebeurd, weet u niet hoe ze zullen reageren. Daarnaast brengt een beet of steek het nodige leed met zich mee. Reageer dus direct wanneer uw kind wordt gestoken of gebeten.

Behandeling van een insectenbeet bij uw baby

text image

Verwijder bij een bijensteek voorzichtig de angel uit de huid. Zuig bij een steek door een bij of een wesp bij voorkeur binnen twee minuten het gif uit de steekplaats. Doe dit liever niet met de mond. Dit kan een allergische reactie bij uzelf veroorzaken. Gebruik liever een vacuümpompje.

Als zich geen alarmerende signalen voordoen, kunt u de insectenbeet behandelen met een crème die de jeuk verzacht en eventuele zwelling en pijn vermindert. Let hierbij wel op vanaf welke leeftijd het middel gebruikt mag worden; de meeste anti-jeuk middelen mogen pas vanaf de leeftijd van twee jaar. Gebruik bij kinderen onder de twee jaar ook geen mentholpoeder. Menthol is zo sterk, dat uw kind kan het er benauwd door kan krijgen. Bovendien irriteert het erg als het per ongeluk in de ogen wrijft. Een koude, natte doek geeft ook verlichting. Let op dat uw baby niet aan de beet krabt. Dit kan namelijk een ontsteking veroorzaken.

Dit zijn alarmsignalen van een allergische reactie na een insectenbeet:

  • Uw kindje krijgt last van benauwdheid.
  • Kort na de steek ontstaat er uitslag of zwellingen op een andere plaats dan waar het kind gestoken is. Bijvoorbeeld op de oogleden of lippen.
  • Na een bijen- of wespensteek kan door de allergische reactie de bloeddruk zo snel dalen, dat een baby flauwvalt.

Neem contact op met de huisarts

Bel in deze gevallen meteen de huisarts. Doe dit ook als uw baby in de mond is gestoken. De keel of tong kan dan namelijk opzwellen, wat benauwdheid of zelfs verstikking kan veroorzaken. Als een allergisch kind na een beet niet behandeld wordt, kan het in shock raken.

TIps om beten en steken te voorkomen

  • Probeer ervoor te zorgen dat er geen muggen in de babykamer zijn. Plaats bijvoorbeeld een hor voor het raam.
  • Plaats een muskietennet rond het bedje of wiegje van uw baby.
  • Muggen houden niet van tocht, zet daarom overdag de ramen zoveel mogelijk open.
  • In het gras kruipen veel insecten rond. Leg uw kind daarom niet zomaar op het gras. Bijen en wespen komen af op zoete geuren. Pas daarom op met zoete dranken, ijsjes en fruit.
  • Gebruik een insectenwerend middel. Voor kinderen vanaf drie maanden oud mag u Anti-insect Natural van Care Plus gebruiken. Vanaf zes maanden zijn de ByeBites Softgel of de 2-in-1 gel ook opties. Producten met meer dan 30% DEET kunt u beter mijden bij kinderen jonger dan twee jaar. Smeer bij kinderen niet de handen in, om te voorkomen dat DEET in de mond of ogen komt.

Tip: Gebruik een bliksluiter om te voorkomen dat insecten in het drankje van uw kind terecht komen

Tekenbeet

Een tekenbeet is over het algemeen niet pijnlijk. Meestal verschijnt op de plek van de tekenbeet een klein rood vlekje. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen, want de teek kan een bacterie bij zich dragen die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Wanneer u de teek snel verwijdert, is de kans dat de teek uw kindje besmet met de ziekte van Lyme het kleinste. Controleer na het verwijderen van een teek het hele lichaam op nog meer teken. U kunt de teek het beste met een speciale tekentang verwijderen. Noteer nadat u de teek heeft verwijderd de datum en de plek waar de beet zat.