Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Na een behandeling tegen kanker merkt u vaak veranderingen op aan uw huid. Door een juiste huidverzorging kunt u verergering van huidproblemen voorkomen en kan uw huid weer (deels) herstellen.
Wanneer u bent bestraald kan de huid in het bestraalde gebied zijn beschadigd. Ook chemotherapie en andere medicijnen die u heeft gebruikt of nog steeds gebruikt, kunnen uw huid beïnvloeden. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem of seroom) ontstaan.
Tijdens en na bestraling (radiotherapie) kan de huid veranderen in het gebied van de bestraling. Op deze plek kan de huid droog en schilferig worden of juist vettig. Daarnaast maakt radiotherapie de huid vaak rood en dun. Na enige tijd kleurt de bestraalde huid mogelijk donkerder en soms zijn er bloedvaatjes zichtbaar.
Na behandeling met chemotherapie kan uw huid veranderen. De huid kan droger worden en sneller verouderen. Sommige andere medicijnen die naast of ná de chemotherapie worden gebruikt, zoals het antihormoon tamoxifen, kunnen voor droge huid te verzorgen. Bij uw apotheek kunt u vette basiscrèmes zoals cetomacrogol crème of vaseline cetomacrogol crème zonder recept kopen. Deze crèmes verzachten en beschermen de huid en zijn heel geschikt bij een zeer droge huid.
Wanneer u herstelt van een behandeling met chemotherapie is het heerlijk om in het zonnetje te zitten. Echter, door de chemotherapie is uw huid extra gevoelig voor UV-straling. Het is dus zeer belangrijk om een goede zonbescherming te gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een pH-neutraal en ongeparfumeerd product met een hoge beschermingsfactor, bijvoorbeeld factor 50+
De medicijnen die u krijgt bij de behandeling tegen kanker kunnen ook zorgen voor een onzuivere huid en puistjes. Vooral het ontstekingsremmende middel dexamethason staat hierom bekend. Probeer zelf niet aan de puistjes te zitten om eventuele littekens te voorkomen. Gebruik ook geen scrubproducten of agressieve reinigingsproducten. In sommige gevallen kunnen puistjes goed worden behandeld met antibiotica op recept, zoals minocycline.
De behandeling van kanker bestaat vaak uit een combinatie van chemotherapie, bestraling en een operatie om het tumorweefsel te verwijderen. De operatie resulteert in een litteken. Ook ernstige huidbeschadigingen door bestraling of chemotherapie kunnen voor littekens zorgen. Een behandeling van het litteken is mogelijk met siliconengel, siliconenpleisters of littekencrème. Deze zorgen er meestal niet voor dat het litteken volledig verdwijnt, maar hebben een positieve invloed op het herstel. Stel het litteken zoveel mogelijk bloot aan de frisse lucht en dep het na een bad of douche goed droog; als het vochtig blijft, loopt u meer risico op een infectie.
Vochtophopingen, zoals oedeem (onderhuidse zwelling) en seroom (een afgesloten blaarachtige ruimte gevuld met vocht) zijn veelvoorkomende complicaties ná de behandeling van kanker. Deze symptomen zijn niet goed met geneesmiddelen of huidverzorgingsproducten te behandelen. Meestal zal een fysiotherapeut of een huidtherapeut de vochtophopingen met speciale massagetechnieken (manuele drainage) of door het aanleggen van een verband (lymfetaping) kunnen verminderen.
In ons assortiment vindt u tips en adviezen voor klachten die bij de behandeling van kanker kunnen optreden.