Article header

In Nederland wordt de diagnose longkanker jaarlijks bij ruim 11.000 mensen gesteld. De allerbeste maatregel die u kunt nemen om het risico op het krijgen van longkanker te verlagen is uiteraard minder roken en het liefst stoppen met roken.

Ook een gezonde voeding kan het risico op allerlei vormen van kanker, waaronder longkanker, verminderen. Een recent uitgevoerd grootschalig onderzoek heeft aangetoond dat mensen met bovengemiddelde bloedwaardes van vitamine B6 , foliumzuur en het aminozuur methionine een halvering van de kans op longkanker hadden.

Vitamine B6 komt voor in o.a. vlees, eieren, vis, hele granen, peulvruchten, walnoten en bananen. Foliumzuur zit vooral in groene groentes als spinazie, broccoli, spruitjes en kool. Goede bronnen van het essentiƫle aminozuur methionine zijn eieren, sesamzaad en vis. Eenzijdige of ongezonde voeding kan leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Door het gebruik van voedingssupplementen kunt u zorgen dat u deze voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt.

Het gebruik van voedingssupplementen is overigens niet altijd zonder risico. Zo worden hoge doseringen betacaroteen (provitamine A of E160) bij rokers in verband gebracht met een grotere kans op longkanker.