Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Ieder voor- en najaar wordt in ongeveer zeventig landen ter wereld de klok een uur vooruit respectievelijk achteruit gezet. Veel mensen hebben last van dit uur tijdsverschil.
In Nederland is de zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd, nadat deze na de Tweede Wereldoorlog was afgeschaft. De belangrijkste reden voor invoeren van de zomertijd is dat aangenomen wordt dat het energie bespaart wanneer mensen vooral wakker zijn gedurende de uren dat het buiten licht is.
De biologische klok, ook wel het circadiane ritme genoemd, is verantwoordelijk voor onder andere de slaap-waakcyclus. De biologische klok wordt onder andere beïnvloed door daglicht. Zodra het daglicht wegvalt, gaat de pijnappelklier in de hersenen het hormoon melatonine produceren. Dit hormoon veroorzaakt slaperigheid.
De biologische klok kan ontregeld raken, bijvoorbeeld door ploegendiensten, een lange vliegreis in oost-west richting of andersom (jetlag), of door de overgang van zomer- naar wintertijd of andersom. Het daglicht loopt dan niet meer synchroon met de biologische klok. Het duurt meestal enkele dagen voordat de biologische klok zich weer heeft aangepast aan het ritme van het daglicht. In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat de overgang naar de zomertijd een vrij groot en langdurig effect op de biologische klok kan hebben, met name bij personen van het type ‘avondmens’. De verstoring van de biologische klok uit zich voornamelijk in slaperigheid en concentratieproblemen overdag en moeilijk in slaap kunnen komen.
Wanneer u weet dat u veel last hebt van de overgang naar de zomertijd, kan het verstandig zijn maatregelen te treffen.