Article header

Een onregelmatige menstruatie

Normaal gesproken wordt een vrouw elke 21 tot 35 dagen ongesteld en duurt dit 2 tot 8 dagen. Dit verschilt per vrouw. Ook tijdens uw leven kan veranderen hoe vaak, hoe lang en hoe veel u menstrueert. Wanneer het niet duidelijk is wanneer de menstruatie begint en wanneer ze eindigt, is er sprake van een onregelmatige menstruatie. Dit kan gepaard gaan met meer of juist minder bloedverlies en een verergering van menstruatieklachten.

Oorzaken van een onregelmatige menstruatie

text image

Meestal ontstaan onregelmatige menstruaties door een ontregeling van de hormonen oestrogeen en progestageen. Dit komt veel voor tijdens de eerste jaren wanneer iemand ongesteld wordt en tijdens de laatste vruchtbare jaren. Maar ook in de jaren daartussen kan de hoeveelheid hormonen in uw bloed schommelen. Bijvoorbeeld door veel sporten, gewichtsverlies of gewichtstoename, een spannende situatie of een ingrijpende gebeurtenis. Dit is meestal tijdelijk en kan geen kwaad.

Soms is er iets anders aan de hand, zoals:

  • een bijwerking van medicijnen, bijvoorbeeld de pil of corticosteroïdinjecties, of van een spiraal;
  • een chlamydia-infectie;
  • een dreigende miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap;
  • afwijkingen aan de baarmoedermond of in de baarmoederholte.

Wanneer de menstruatie erg onregelmatig komt of erg lang uitblijft, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Menstruatiekalender

Een menstruatiekalender bijhouden kan helpen om een beter inzicht te krijgen in de aard en het patroon van het bloedverlies. Houd op de kalender bij welke dagen er bloedverlies optrad. Hou ook in de gaten of u tijdens of na seks bloedverlies hebt.

Medicijnen

Onregelmatig ongesteld zijn kan heel vervelend gevonden worden, omdat het niet te voorspellen is wanneer de menstruatie zal optreden. Wanneer er geen oorzaak te vinden is, kunt u overwegen de anticonceptiepil te gaan gebruiken. Hiermee wordt het bloedverlies meestal weer regelmatig en ook meestal minder. De pil kan echter ook een oorzaak van onregelmatige bloedverlies zijn. In dat geval kunt u een anticonceptiepil met een andere samenstelling proberen.