Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Wanneer u borstvoeding geeft, kunt u te maken krijgen met een borstontsteking. Wat dat precies is en wat u kunt doen leest u op Leef.nl.
Borstontsteking is een ontsteking van de borst, meestal aan één kant. Vaak is er sprake van een pijnlijke, warme, rode plek op de borst. Daarnaast kunnen er koorts (temperatuur boven de 38,5 °C) en een griepachtig gevoel optreden.
De oorzaak van een borstontsteking is meestal een opeenhoping van melk in de borst. Soms ontstaat een borstontsteking door een infectie met een bacterie of gist. Deze ontsteking is vaak het gevolg van een huidbeschadiging, zoals een tepelkloof.
Om een borstontsteking te genezen is het erg belangrijk dat, hoe pijnlijk ook, de borst goed wordt leeggedronken of leeggekolft. Daarom is het verstandig om de baby bij elke voeding eerst aan de borst met de ontsteking aan te leggen. Dit blijven voeden is erg belangrijk. Als wordt gestopt met borstvoeding, verergert de ontsteking waarschijnlijk.
Voed in wisselende houdingen. Zo worden alle melkkanaaltjes goed geleegd en verstoppingen voorkomen.
Als er geen tepelkloven zijn en de oorzaak van de borstontsteking bekend is, kan het beste 12 tot 24 uur het verloop van de koorts worden afgewacht. Als de koorts vervolgens daalt, is er sprake van een steriele borstontsteking. In alle andere gevallen kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Voor de behandeling van een borstontsteking door een infectie is namelijk een antibioticum nodig. De pijn en koorts bij een borstontsteking kunnen bestreden worden met paracetamol.
In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van moeder en kind.