Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Vrouwelijke hormonen kunnen invloed hebben op migraine. Dit wordt hormonale migraine genoemd. Wat hormonale migraine inhoudt leest u in dit artikel.
Hormonale migraine treedt onder andere op rondom de menstruatie. Zo’n 340.000 vrouwen hebben hier maandelijks last van. Dit wordt migraine.
Hormonale migraine wordt behandeld als iedere andere vorm van migraine, maar is dikwijls te hevig om met gewone pijnstillers te bestrijden.
Een hormonale migraineaanval is zwaarder dan een gewone migraineaanval en ook nog eens moeilijker te behandelen. Door het gebruik van de anticonceptiepil kan deze migraine verbeteren maar ook verslechteren. Hormonale migraine wordt behandeld als iedere andere vorm van migraine, maar is dikwijls te hevig om met gewone pijnstillers te bestrijden. Een middel uit de groep van de triptanen kan vaak wel uitkomst bieden. Ook bij hormonale migraine is preventieve behandeling mogelijk, zodat een aanval wordt voorkomen. Dit kan op verschillende manieren: middels miniprofylaxe of hormonale behandeling.
Miniprofylaxe houdt in dat u alleen gedurende een bepaalde periode per maand medicijnen slikt om een aanval te voorkomen. Dit is mogelijk omdat het bij hormonale migraine om één lange aanval in de maand gaat die samenhangt met de menstruatie. Het is wel noodzakelijk exact te weten wanneer de menstruatie begint. Miniprofylaxe is onder begeleiding van uw huisarts mogelijk met NSAID’s of met triptanen. Ook zijn er positieve resultaten geboekt met magnesium in een dosering van drie maal 360 mg per dag en lijken de bestaande preventieve geneesmiddelen bij migraine (bepaalde bloeddrukverlagers en anti-epileptica) bruikbaar te zijn.
Preventief zijn er verschillende hormonale behandelingen mogelijk waarmee geprobeerd kan worden de aanvallen van hormonale migraine te voorkomen. Het doorslikken van uw anticonceptiepil, een prikpil, het hormoonspiraaltje, het hormoonstaafje of hormoonpleisters behoren tot de opties. Overleg met uw huisarts of een van deze methodes voor u geschikt is.
Gelukkig hebben de meeste vrouwen tijdens hun zwangerschap minder last van migraineaanvallen. Maar als er dan toch een aanval optreedt, is uw gebruikelijke medicatie niet altijd veilig. Daarom is het verstandig om voordat u zwanger bent contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan, eventueel samen met uw apotheker, uitzoeken wat voor u het beste alternatief is. De veiligste optie is paracetamol, eventueel met coffeïne of codeïne. Helaas is dit niet voor iedereen altijd voldoende. Met de meeste triptanen is echter onvoldoende ervaring opgedaan tijdens de zwangerschap. Het is dus niet bekend of deze middelen veilig zijn voor de baby. Met sumatriptan is de meeste ervaring opgedaan tijdens de zwangerschap. Bij een ernstige aanval wordt dit triptan dan ook overwogen.