Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Deze tekst is overgenomen uit Zorgboek Diabetes van Stichting September. De zorgboeken van Stichting September zijn praktische en complete naslagwerken waarin alle aspecten van een chronische aandoening aan bod komen. U kunt ze bestellen op Leef.nl.
Diabetes vormt geen belemmering om te gaan werken. Diabetes kan wel invloed hebben op uw beroepskeuze. Ook kan de combinatie werk en diabetes tot praktische problemen leiden. En omdat diabetes een ziekte is die geleidelijk erger wordt, kan het zijn dat er op den duur problemen ontstaan op het werk.
Niet alle banen zijn toegankelijk voor mensen met diabetes. Het gaat dan om banen waarbij u zichzelf en anderen in gevaar kunt brengen als u bijvoorbeeld een hypo of hyper krijgt. U kunt hierbij denken aan banen als vrachtwagenchauffeur, brandweer of piloot.
U bent tijdens een sollicitatie niet verplicht om te vertellen dat u diabetes hebt. Tenzij de diabetes directe gevolgen voor uw werk kan hebben. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u solliciteert naar een baan waarbij u zwaar lichamelijk werk moet doen. Als u bijvoorbeeld in de bouw werkt, kan een hypo gevaarlijk zijn. Ook voor uw collega’s.
Overigens mag de werkgever u bij dit soort banen ook medisch laten keuren. Dit mag alleen als de werkgever al van plan is om u aan te nemen.
Deze tekst is een korte weergave uit Zorgboek Diabetes van Stichting September. In dit Zorgboek vindt u veel achtergrondinformatie over diabetes en met betrekking tot diabetes en werk ook informatie over ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.
Op Service Apotheek vindt u naast achtergrondinformatie over diabetes ook een speciaal diabetesassortiment.
Veel mensen met diabetes twijfelen over de vraag of zij hun collega’s moeten vertellen of zij diabetes hebben. Over het algemeen is dit wel aan te raden. U kunt zo misverstanden voorkomen en het kan bijdragen aan uw veiligheid als uw collega’s op de hoogte zijn.
Soms leidt de combinatie van werk en diabetes tot praktische problemen. Dit gebeurt vooral bij mensen die door hun werk onregelmatig leven; zij hebben bijvoorbeeld wisselende diensten, zitten veel op de weg of verblijven veel in het buitenland. Daardoor kunnen uitschieters in de bloedglucose ontstaan. Als u zich ook in een dergelijke situatie bevindt, kunt u dit met uw behandelaars bespreken. Soms moet de behandeling worden aangepast: uw diëtist kan u bijvoorbeeld uitleggen op welke momenten u wat extra moet eten.
Als u insuline gebruikt, kunnen er andere problemen optreden. Zo is er bij veel bedrijven geen aparte ruimte waar u zich kunt terugtrekken om te testen en te spuiten.
Omdat diabetes een ziekte is die geleidelijk erger wordt, kan het zijn dat er op den duur problemen ontstaan op het werk. Overleg tijdig met uw leidinggevende. Oplossingen kunnen zijn: