Article header

De behandeling van peesontsteking (tendinitis)

Tendinitis is een peesontsteking. Hoe tendinitis wordt behandeld en hoe u het kunt voorkomen leest u in dit artikel.

Wat is tendinitis?

text image

Tendinitis veroorzaakt pijn en stijfheid, vooral in de elleboog (tenniselleboog, golfarm), schouder of knie (jumpers knee). U kunt tendinitis krijgen als u uw gewricht overbelast heeft, maar het kan ook een bijkomend symptoom zijn van een andere reumatische aandoening.

Tendinitis veroorzaakt pijn en stijfheid, wat leidt tot het moeilijk kunnen bewegen van het lichaamsdeel. Daarnaast kunt u last hebben van een zwelling en voelbare warmte op de ontstoken plek. De peesschede, het beschermende buisje dat om de pees heen zit, kan ook ontstoken raken. Deze zogenaamde tendovaginitis is pijnlijk en soms kunt u zelfs de pezen horen kraken. Peesontsteking komt vaak voor in combinatie met een ontstoken slijmbeurs (bursitis).

De behandeling van peesontsteking

Peesontsteking gaat meestal over door rust te houden. Ook medicijnen en oefen- of fysiotherapie kunnen helpen. Meestal wordt een combinatie van rust, ontstekingsremmende pijnstillers en oefen- of fysiotherapie aangeraden. Paracetamol helpt wel tegen de pijn, maar gaat de ontstekingsverschijnselen niet tegen. Ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, zijn daarom bij peesontsteking vaak effectiever, maar geven wel meer bijwerkingen en mogen niet door iedereen worden gebruikt. In sommige gevallen wordt een injectie met een ontstekingsremmer op de plek van de ontsteking gegeven.

Preventie van peesontsteking

Bewegen is gezond, maar kan helaas in sommige gevallen leiden tot blessures als peesontsteking. U kunt het volgende doen om de kans op peesontsteking verkleinen:

Tip 1

  • Doe een warming up en cooling down. Een peesontsteking ontstaat vaak door overbelasting. De kans hierop wordt een stuk kleiner wanneer uw spieren goed warm en doorbloed zijn wanneer u begint met sporten. Een cooling down zorgt er onder andere voor dat afvalstoffen die zich tijdens het sporten in uw spieren hebben gevormd goed afgevoerd kunnen worden.

Tip 2

  • Zorg voor een goede uitrusting. Goed passende sportschoenen, die voldoende vering en bescherming bieden bij de sport die u beoefent, zijn essentieel. Hebt u al lichte klachten of eerder een peesontsteking gehad, dan doet u er goed aan een brace te dragen. Een goed passende brace belemmert uw bewegingsvrijheid nauwelijks, maar geeft wel een goede bescherming tegen het ontstaan van peesontstekingen.

Tip 3

  • Let op de ondergrond. Trainen op een zachte, effen ondergrond voorkomt dat uw spieren overmatig belast worden. Vermijd in ieder geval een glibberige ondergrond.

Tip 4

  • Denk aan uw gewicht. Sporten met een (te) hoog lichaamsgewicht vergroot het risico op overbelasting van uw spieren en pezen. Bij overgewicht helpt afvallen mee om overbelasting te voorkomen.