Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Tendinitis is een peesontsteking. Hoe tendinitis wordt behandeld en hoe u het kunt voorkomen leest u in dit artikel.
Tendinitis veroorzaakt pijn en stijfheid, vooral in de elleboog (tenniselleboog, golfarm), schouder of knie (jumpers knee). U kunt tendinitis krijgen als u uw gewricht overbelast heeft, maar het kan ook een bijkomend symptoom zijn van een andere reumatische aandoening.
Tendinitis veroorzaakt pijn en stijfheid, wat leidt tot het moeilijk kunnen bewegen van het lichaamsdeel. Daarnaast kunt u last hebben van een zwelling en voelbare warmte op de ontstoken plek. De peesschede, het beschermende buisje dat om de pees heen zit, kan ook ontstoken raken. Deze zogenaamde tendovaginitis is pijnlijk en soms kunt u zelfs de pezen horen kraken. Peesontsteking komt vaak voor in combinatie met een ontstoken slijmbeurs (bursitis).
Peesontsteking gaat meestal over door rust te houden. Ook medicijnen en oefen- of fysiotherapie kunnen helpen. Meestal wordt een combinatie van rust, ontstekingsremmende pijnstillers en oefen- of fysiotherapie aangeraden. Paracetamol helpt wel tegen de pijn, maar gaat de ontstekingsverschijnselen niet tegen. Ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, zijn daarom bij peesontsteking vaak effectiever, maar geven wel meer bijwerkingen en mogen niet door iedereen worden gebruikt. In sommige gevallen wordt een injectie met een ontstekingsremmer op de plek van de ontsteking gegeven.
Bewegen is gezond, maar kan helaas in sommige gevallen leiden tot blessures als peesontsteking. U kunt het volgende doen om de kans op peesontsteking verkleinen: