Article header

Coronavirus en longziekte

Er bestaan verschillende coronavirussen. De meeste coronavirussen zorgen voor milde klachten zoals verkoudheid in de winter. Sommige coronavirussen kunnen ernstigere longklachten veroorzaken. Het nieuwe coronavirus met de naam COVID-19 hoort bij die laatste groep. Wat betekent dit als u een longziekte heeft?

Risico’s voor mensen met een longziekte

text image

Volgens de huidige onderzoeken is de kans om het virus te krijgen voor mensen met een longziekte net zo groot als voor ieder ander.

Mensen met een longziekte lopen wel meer risico op ernstige symptomen als ze besmet zijn met het Coronavirus. Een besmetting kan een longaanval uitlokken. Dit kan uw longziekte verergeren.

Corona of longaanval?

Het kan lastig zijn om te achterhalen of nieuwe symptomen veroorzaakt worden door het Coronavirus, of dat deze een verergering zijn van uw longziekte. Longaanvallen bij astma en COPD worden doorgaans niet geassocieerd met hoge koorts.


Kijk op internet bij Thuisarts.nl als u wilt weten of u de huisarts moet bellen.

(Inhalatie)medicijnen en coronavirus

text image

Zorg goed voor uzelf en uw longen. Blijf uw (inhalatie)medicijnen gebruiken zoals voorgeschreven. Zo blijven uw longen beter in conditie. Een goede controle van uw longklachten vermindert de kans op het krijgen van een acute longaanval.


Krijgt u voor het eerst een inhalator? Veel apotheken bieden momenteel de inhalatie-instructie vanaf afstand via video aan, eventuele vragen kunt u telefonisch stellen.


Tip: Houdt voor meer informatie de website van het Longfonds in de gaten. U vindt hier ook de meest gestelde vragen en antwoorden over het coronavirus en een longziekte

Zorg goed voor uzelf

Een goede weerstand is altijd belangrijk! Zorg dus goed voor uzelf!

  • Eet gezond en gevarieerd (gebruik de schijf van 5)
  • Drink voldoende (minimaal 1,5- 2l water of thee per dag). Beperk alcoholgebruik en vermijd suikerhoudende dranken.
  • Blijf bewegen:
  • Als u naar buiten gaat, houd anderhalve meter afstand van andere mensen.
  • Doe uw favoriete oefeningen thuis. Er zijn genoeg sportvideo’s online.
  • Slaap voldoende en rust uit.

Wat kunt u doen om besmetting en verspreiding te voorkomen?

Volg de hygiënevoorschriften die de kans op besmettingen met virussen verkleinen: 

  • Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog of mouw.
  • Was regelmatig uw handen met water en zeep.
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij het snuiten van uw neus. Gebruik de zakdoeken één keer en gooi ze daarna weg. Gebruikte zakdoeken besmetten de handen wanneer ze nog een keer worden gebruikt.
  • Was uw kleren wanneer u contact heeft gehad met iemand met griepverschijnselen.
  • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten.

Op dit moment is er over het coronavirus nog weinig bekend ten aanzien van de verspreiding, besmettelijkheid en de duur voordat er klachten ontstaan. Houdt voor meer informatie de website van het RIVM in de gaten via https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

De maatregelen en adviezen van de overheid in begrijpelijke taal of in een andere taal lezen? Kijk op de speciale Corona-pagina op de website van Pharos.