Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Medici spreken van een hernia bij een uitstulping in een orgaan of ander lichaamsweefsel. In het dagelijks taalgebruik wordt onder hernia vooral een uitstulping in de tussenwervelschijf in de ruggenwervel bedoeld. Hierbij worden zenuwen afgekneld, waardoor uitval in de benen of de armen optreedt. Met een hernia kunt u langdurig beperkt zijn in uw bewegingen. Handige hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat u toch goed kunt functioneren.
Een hernia komt meestal voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Het herstel duurt over het algemeen 6 tot 12 weken
De hernia van de tussenwervelschijf (hernia nuclei pulposi) kan voorkomen in de nek of in de rug. Tussenwervels dienen om de wervelkolom bewegingsvrijheid te geven. Ze bestaan uit een omhulsel van kraakbeen met binnenin een geleiachtige kern. Bij grote belasting kan de omhulling scheuren en de geleiachtige kern naar buiten stulpen. De uitstulping kan op een van de zenuwen drukken die tussen de ruggenwervels door lopen. De zenuw raakt daardoor geïrriteerd en/of ontstoken. Dit veroorzaakt pijn, meestal in één been, maar in sommige gevallen ook in beide benen en/of de rug of bil(len). Ook kunnen ook uitvalsklachten ontstaan; dan kunt u plotseling uw arm of been niet meer bewegen.
Een hernia kan ontstaan door een grote drukverhoging in de tussenwervelschijf. Meestal ontstaat een rughernia bij zwaar tillen, een ongewone beweging of zelfs bij een bevalling. Het is echter niet zo dat zwaar werk en veel tillen vaker tot een hernia leidt. Bij mensen ouder dan zestig jaar komen hernia’s bijna niet meer voor. Bij hen is de geleiachtige kern van de tussenwervelschijven bijna volledig verdroogd en ingezakt. Hierdoor kan het dus ook niet meer uitpuilen. De meeste hernia’s komen voor bij mensen tussen veertig en zestig jaar oud.
Bij een hernia wordt in een hele kleine minderheid van de gevallen operatief ingegrepen. Meestal gaat een hernia na verloop van tijd vanzelf over. Over het algemeen duurt het herstel zes tot twaalf weken. Belangrijk is wel om te blijven bewegen. Bedrust wordt meestal niet aangeraden en vertraagt het herstel eerder dan dat het versnelt. De aanbevolen behandeling bestaat uit het gebruik van pijnstillers en daarnaast zo veel mogelijk actief te blijven, maar geen activiteiten langdurig doen of langdurig dezelfde houding aannemen.
Een hernia geeft niet alleen veel pijnklachten, maar zorgt er ook voor dat u bepaalde bewegingen moeilijk of niet kunt maken en dat langdurig zitten of liggen in een bepaalde houding lastig is. Diverse hulpmiddelen kunnen deze ongemakken verlichten en het leven met een hernia een stuk draaglijker maken.
Wigkussens: een wigkussen is een zitkussen met een uitsparing. Hierdoor komt uw stuitbeen vrij te liggen, waardoor er minder druk op de wervelkolom komt. De tussenwervelschijven worden hierdoor ontlast.
Lumbaal kussen: een lumbaal kussen geeft steun op elke gewenste positie van uw rug, wanneer u in een stoel zit. Er zijn lumbaal kussens voor achter- en zijondersteuning. Sommige lumbaal kussens zijn voorzien van een bevestigingsband, waardoor u deze kunt vastmaken aan uw stoel.
Rugbandage/medisch korset: een rugondersteunende bandage stabiliseert de heupen, het bekken en de wervelkolom door middel van een zachte en flexibele ondersteuning. Hierdoor ontstaat een correcte houding.
Aankleedhulp: kunt u moeilijk bukken of uw bovenlichaam draaien dan is het lastig om uzelf aan te kleden. Een schoenlepel op een steel, een sokaantrekhulp of een aankleedstok kunnen gemakkelijk zijn wanneer u deze bewegingen moeilijk kunt maken. Kijk hier voor alle producten.
Bad- en douchehulpen: speciale bad- en douchesponzen met een lange steel kunnen u helpen moeilijk bereikbare plekken op uw lichaam in te zepen of in te smeren.