Article header

Coeliakie

Naar schatting heeft een op de honderd mensen coeliakie (glutenintolerantie), maar slechts een op de achthonderd weet dat van zichzelf. Hoe kunt u coeliakie herkennen? En wat kunt u er zelf aan doen?

Wat is coeliakie?

text image

Coeliakie (uitspraak: seuliakíe) is de medische term voor glutenintolerantie. Coeliakie is een overgevoeligheid voor gluten. Gluten beschadigen bij mensen met coeliakie de darmwand waardoor er allerlei klachten kunnen optreden en voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen. Gluten zijn eiwitten die in verschillende graansoorten zitten, namelijk tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten zitten dus ook in de producten die van deze graansoorten zijn gemaakt, denk aan brood, pastaproducten, koekjes en cake. Maar ook in producten waarin je het niet verwacht kunnen gluten zitten. Bijvoorbeeld in sommige snoepjes en bier.

Van de nieuwste inzichten tot de beste producten. Wij hebben het voor u!

Symptomen

Coeliakie geeft vooral darmklachten, zoals buikpijn, diarree, opgeblazen gevoel, opgezette buik, winderigheid en stinkende dunne ontlasting, soms afgewisseld met verstopping. Als een kind slecht groeit en vermagert, kan dat op coeliakie wijzen. Volwassenen kunnen gewicht verliezen. Soms geeft coeliakie ook huiduitslag. Verder kan het bloedarmoede veroorzaken. Iemand met coeliakie kan zich niet lekker voelen en erg moe zijn. Er zijn ook mensen met coeliakie die helemaal geen klachten hebben.

Bij baby’s kunnen de klachten opeens beginnen wanneer het kind voor het eerst in aanraking komt met graanproducten. Coeliakie kan ook pas op volwassen leeftijd klachten geven. Bijvoorbeeld na een infectie, na een zwangerschap of na verandering van eetgewoontes. Wanneer iemand met coeliakie geen graanproducten meer eet, verdwijnen de klachten.

Diagnose

Wanneer u denkt dat u of uw kind intolerant is voor gluten, kunt u door de huisarts een bloedonderzoek laten doen. Wanneer het bloedonderzoek wijst op coeliakie, wordt er vervolgens verder onderzoek door een specialist gedaan om het te bevestigen. De arts zal dan een stukje weefsel van de darm onderzoeken om te bekijken of de darmvlokken beschadigd zijn.

Glutenvrij dieet

Op dit moment is er één behandeling tegen coeliakie: een strikt en levenslang glutenvrij dieet. Gelukkig zijn er heel veel dingen die u wel mag eten. Voorbeelden zijn: rijst, boekweit, maïs, sojaproducten, aardappelen, melk, yoghurt, groente, fruit, vlees, vis en kip. In de supermarkt, reformwinkel en bij ons zijn speciale glutenvrije producten te koop.