Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Buikpijn komt veel voor bij kinderen. Eén op elke tien kinderen heeft er regelmatig last van. Bij buikpijn is er sprake van pijn in het gebied onder de ribbenkast, tot aan de schaamstreek.
Er wordt onderscheid gemaakt in acute buikpijn en chronische buikpijn. Acute buikpijn is buikpijn die plotseling ontstaat en korter dan een week duurt. Chronische buikpijn is continu aanwezige buikpijn of komt steeds terug; ten minste één keer per week gedurende ten minste twee maanden.
Bij zestig procent van de chronische gevallen van buikpijn blijkt er geen duidelijke lichamelijke oorzaak te zijn die de klachten verklaart. Artsen spreken dan van functionele buikpijn. Vaak spelen spanningen een rol. Drukte, stress en zorgen geven ook spanning in de darmen. Sommige kinderen zijn hier extra gevoelig voor.
Het hangt af van de oorzaak van de buikpijn wat u zelf kunt doen. Een maagdarminfectie door een virus of bacterie gaat meestal vanzelf weer over. Wanneer er hierbij ook sprake is van diarree en/of braken is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Geef uw kind voldoende te drinken. Denk ook aan de hygiëne om verspreiding van de ziekteverwekker te voorkomen. Ter voorkoming van uitdroging bij diarree en braken kan ORS (oral rehydration salt) worden gebruikt.
Wanneer er sprake is van verstopping is het belangrijk dat uw kind genoeg drinkt, voldoende vezels binnenkrijgt en minimaal een uur per dag intensief beweegt. U kunt met uw arts overleggen of een laxeermiddel aangewezen is.
Bij coeliakie en andere voedselovergevoeligheden moet uw kind bepaalde voedingsmiddelen mijden. Ook bij maagklachten moeten voedingsmiddelen worden vermeden die niet goed worden verdragen.
In het geval van functionele buikpijn is het belangrijk veel met uw kind te praten; zo kunt u wellicht achterhalen wat de spanning veroorzaakt en daar een oplossing voor zoeken. Het bijhouden van een buikpijndagboek kan zinvol zijn, daarin kan ook de stoelgang worden bijgehouden. Verder is gezonde voeding met voldoende vezels, voldoende vocht en voldoende lichaamsbeweging van belang.
U kunt uw kind paracetamol geven bij buikpijn om de klachten te verminderen.
Bij menstruatiepijn helpen pijnstillers die behoren tot de groep nsaid’s (diclofenac, ibuprofen en naproxen) beter dan paracetamol.