Article header

Niet alleen de diepte van een brandwond, ook de grootte ervan bepaalt de ernst van de brandwond. Wanneer een groot deel van het lichaam verbrand is, kunnen bacteriën gemakkelijk een infectie veroorzaken. Bovendien loopt uit grote brandwonden veel vocht, met het risico op uitdroging van het lichaam. Neem altijd contact op met een arts wanneer een brandwond groter is dan de handpalm van degene die zich gebrand heeft.

  1. Koel de wond ongeveer tien minuten, het liefst met lauw, zacht stromend leidingwater.
  2. Koel alleen de wond, om onderkoeling te voorkomen.
  3. Laat eventuele kleding die aan de wond kleeft zitten.
  4. Waarschuw een arts bij blaren, een aangetaste huid of elektrische en chemische verbrandingen.
  5. Smeer niets op een brandwond, dit in verband met gevaar van infectie.
  6. Bedek de wond met steriel verband of een schone doek zodat er geen vuil bij kan komen.
  7. Geef het slachtoffer geen eten of drinken.
  8. Vervoer het slachtoffer, indien mogelijk, zittend.

Wanneer er sprake is van verbranding door vuur is het belangrijk niet te rennen. Zuurstof wakkert de vlammen aan. Door over de grond te rollen, kunnen de vlammen worden gedoofd. Als er een (blus)deken of een ander stuk stevig, zwaar textiel voor handen is, kan dit gebruikt worden om de vlammen te doven. Doof de vlammen vanaf het gezicht richting de voeten, zodat de vlammen het gezicht niet bereiken.

Er zijn diverse producten in de handel zoals brandzalf, koelspray en hydrogelproducten die bruikbaar zijn voor om een eerstegraads verbranding te koelen. Het verschil tussen een eerstegraads verbranding en een tweedegraads brandwond is echter niet altijd duidelijk. Koel daarom een brandwond altijd eerst tien minuten met lauw, zacht stromend leidingwater. Wanneer er geen (kraan)water in de buurt is, gebruik dan een hydrogel product. Raadpleeg altijd een dokter bij twijfel over de ernst van de verbranding.