Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
6 november 2014 - Mensen met diabetes testen hun bloedsuikerwaarde vaak met behulp van een bloedsuikermeter. Hierbij wordt een druppeltje bloed op een teststrip aangebracht en afgelezen door een meetapparaatje. Om een druppel bloed te krijgen moet een prikje in een van de vingers worden gegeven. Dit wordt als pijnlijk en daarom als vrij belastend ervaren. Fabrikant van bloedsuikermeters Abbott komt nu met een alternatief voor vingerprikken: het scannen van een sensor die in de bovenarm wordt aangebracht en twee weken kan blijven zitten.
Het systeem bestaat uit een sensor en een scanner. De sensor wordt door de diabetes patiënt zelf aan de achterkant van de bovenarm aangebracht met een eenvoudig wegwerpapparaat dat een applicator wordt genoemd. Bij het aanbrengen van de sensor wordt een dunne, buigzame en steriele vezel net onder de huid ingebracht. Deze wordt op zijn plaats gehouden door een klein kleefkussentje dat zo groot is als een munt van twee euro. De meeste mensen voelen geen pijn bij het aanbrengen van de sensor.
Om een bloedsuikermeting te krijgen, moet de scanner over de sensor worden bewogen. Dit is pijnloos en duurt maar één seconde. De scanner scant door kleding heen en kan de gegevens inlezen op een afstand tussen een en vier centimeter van de sensor. Met elke scan van de sensor worden de huidige glucosewaarde en de laatste acht uur van de glucosegeschiedenis op het scherm weergegeven. Daarnaast wordt ook een trendpijl getoond, die aangeeft of uw glucose stijgt, daalt of langzaam verandert. Het systeem is ook te koppelen aan software voor het opstellen van beknopte rapporten om te helpen bij het analyseren van glucosegegevens. Deze rapporten kunnen bijvoorbeeld aan de arts of diabetesverpleegkundige worden gestuurd.
De Diabetesvereniging Nederland is enthousiast over het vernieuwende systeem. “Vingerprikken doet niemand graag, maar het is noodzakelijk om je diabetes te reguleren. Als je nu vrijwel moeiteloos je bloedglucosewaarde kunt bepalen, is dat een grote vooruitgang,” zegt directeur Olof King. Nadeel van het systeem is dat het op dit moment nog niet wordt vergoed vanuit het basispakket.
Meer informatie over FreeStyle® Libre kunt u vinden op www.freestylelibre.nl . Hier kan het systeem ook worden besteld.