Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Blaasontsteking uit zich door vaak plassen. Soms zit er bloed bij de urine, of perst de kat terwijl er geen urine meer wordt geproduceerd. Pijn (miauwen) bij het plassen en naast de bak plassen zijn ook problemen die bij blaasontsteking passen. In tegenstelling tot bij de mens is er bij de kat zelden een bacteriële oorzaak voor blaasontsteking! De oorzaak voor een blaasontsteking is vaak onbekend, of wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld blaasstenen. Blaasontsteking komt veel vaker voor bij poezen dan bij katers.
Wanneer u ziet dat uw kat niet meer kan plassen is dit een spoedgeval!
De lagere urinewegen (blaas en urinebuis) bij de kat zijn gevoelig voor een aantal problemen. Deze problemen worden verzameld onder de naam feline lower urine tract disease (FLUTD). Deze problemen uiten zich meestal in een blaasontsteking.
Blaasontsteking zonder aanwijsbare oorzaken komt vrij vaak voor bij katten. Waarom dit ontstaat is niet duidelijk, maar er ligt waarschijnlijk een oorzaak in de slijmlaag die de blaaswand beschermt. Deze verdwijnt op sommige plekjes om onbekende redenen (stress lijkt een factor te zijn), waardoor urine in contact komt met de blaas zelf. Dit doet pijn, en er kan wat bloed vrij komen. Dit soort blaasontsteking verdwijnt meestal weer na 7 tot 10 dagen.
Kristallen in de blaas geven ook blaasontsteking. Kristallen zijn te zien wanneer men de urine onder de microscoop bekijkt. Kristallen ontstaan onder invloed van de zuurtegraad van de urine. Wanneer de zuurtegraad omhoog gaat, kunnen bepaalde mineralen kristalliseren en aan elkaar binden. Magnesium en fosfaat zijn de mineralen die in de blaas struvietkristallen vormen. Magnesium en fosfaat worden opgenomen met de voeding, en ook de zuurtegraad van de urine wordt door de voeding bepaald. De kristallen doen pijn in de blaas en plasbuis, en maken kleine beschadigingen. Onder de microscoop zijn in de urine kristallen en bloed te zien. Om de zuurtegraad van de urine te laten dalen en het gehalte magnesium en fosfaat in de urine te verminderen is er speciaal dieetvoer ontwikkeld voor katten. Dit voer is zeer effectief in de preventie van kristalvorming.
Bij katers kan een propje van de kristallen, vermengd met eiwitten, vastlopen in de plasbuis. De kater kan niet meer plassen en er ontstaat een levensbedreigende situatie omdat de urine niet meer weg kan en de nieren stuwt. De kater probeert thuis naar de bak te gaan maar kan niet meer plassen, geleidelijk aan wordt het dier steeds slomer en gaat braken. Wanneer u ziet dat uw kat niet meer kan plassen is dit een spoedgeval!
De kristallen kunnen, als ze in grote getale aanwezig zijn en de kat niet veel kan drinken, samen gaan klonteren en blaasgruis of een blaassteen veroorzaken. Op deze steen kunnen weer meer mineralen neerslaan en zo wordt de steen steeds groter. Meestal blijven de stenen relatief klein maar ze kunnen ook een groot deel van de blaas gaan bezetten. De kat heeft dan pijn bij het plassen en plast vaak kleine beetjes. Bij de dierenarts zal de er een slangetje in de blaas gebracht worden. Gruis en kleine steentjes kunnen soms uit de blaas gespoeld worden (bij poezen) maar grote stenen moeten chirurgisch verwijderd worden.
Producten voor een gezonde blaas van de kat